22. oktober 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Vestfossen Salongorkester høstet stående applaus etter konserten i Vestfossen Kulturkirke søndag kveld. (Fotos: Bjørn Kristoffersen)

100-åring med storstilt konsert i Vestfossen kirke

Vestfossen salongorkester feira 100-årsjubileet med kjempefin konsert søndag kveld.
Annonse

Vestfossen salongorkester ble stifta i 1924, og søndag kveld ble 100-årsjubileet for starten feira med konsert i Vestfossen kirke, under ledelse av dirigent Jørn Kristoffersen. Det er riktignok slik at orkesteret tok en pause fra 1970 til 2003, men heldigvis for oss alle har de holdt på siden da.

Konserten ble en virkelig fin opplevelse. Kirsti Kristoffersen var en stødig konferansier, med tydelig tale og glimt i både øyne og replikkene. Det ble en feiende flott åpning «fanfare og hymne» av Rjukan-komponisten Arne Hagen, som orkestret har samarbeida med de siste åra. De kler hverandre virkelig.

Annonse

Seinere i konserten kom det to verk til av samme komponist, «Rokokko», og «Standard II». De viste det musikalske spennet i hans musikk, fra klassisk til mer moderne klanger og rytmer. Vi fikk siden høre Mozart, «Menuett «fra Eine kleine Nachtmusik», et stykke som passet orkesteret bra.

Andante i C for fløyte, med Hanne S. Wigen som solist, viste både orkester og solist fra sin beste side. Mer Mozart, «Adagio for clarinet», der Solveig K. Laugerud briljerte på klarinett. Så til Dvorak, med stykke som var inspirert av sanger hans mor sang, Als die alte Mutter. Solist her var Martine Kristoffersen Dramstad. For en vakker klang i trompeten.

Første avdeling ble avslutta med Oblivion av den argentinske komponisten Astor Piazolla, her med Lars Henrik Skramstad på bratsj. Det er bare en ting å si, betagende vakkert. Bygdas fremragende organist Abram Bezuijen var solist i Händels Concerto in F major, og fikk fram klangen i orgelet på en fin måte, godt samstem med musikerne.

Så kom «5 invensjoner»av Arie Keijzer, modernistisk musikk, med artige klanger og musikalsk lekenhet. Spennende var det. Konserten ble avslutta med svenske Leif Strands vakre «Men går jag øver engarna», der de virkelig fikk fram de vakre klangene og stemningene i den flott melodien.

Etter langvarig trampeklapp, og takksigelser til solister og dirigent, avslutta de med et ekstranummer» When I fall in love», gjort kjent blant annet med Nat King Cole, tok de oss inn i kvelden med en veldig, veldig god følelse.

Vestfossen salongorkester viste seg fra sin absolutt beste side i går. God musikalsk variasjon, fin samstemt klang, og gode solister. De kunne derfor vel fortjent motta ny stående applaus fra et storfornøyd publikum. Tusen, tusen takk for en fin opplevelse.

Stein Andersen
Anmelder

Del:
Annonse