23. oktober 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Forfatter av innlegget, Lasse Haugen, som er parti- og gruppeleder for Øvre Eiker AP.

Ja – det er svært krevende i Øvre Eiker, men la oss være ærlige om årsakene

MENINGER: Det er riktig som ordføreren sier, Øvre Eiker er i trøbbel. Men det er feil å insinuere at regjeringen har skylden.
Annonse

La det være helt tydelig: Arbeiderpartiet tar den ekstremt krevende økonomiske situasjonen i kommunene og fylkeskommunene på aller største alvor. Økte utgifter til tjenester, pris- og kostnadsvekst, demografi og pensjon samt lavere skatteinngang enn på mange år rammer hele kommune-Norge – samtidig. Det er en situasjon vi knapt har sett maken til. Også i vår kommune er det ubalanse mellom kostnader og inntekter, og «sparebøssa» er i ferd med å tømmes.

Jeg er glad for at vi har en regjering som er krystallklar på at den forstår situasjonen, og har lovet å komme kommunene i møte med økte bevilgninger for året vi er inne i. Det er helt nødvendig. Til neste år foreslås dessuten en vekst i kommunesektoren sine frie inntekter i 2025 på 6,8 mrd. kroner. Til sammen har regjeringen styrket kommunesektoren sine frie inntekter med over 20 mrd. kroner i perioden 2022-2025 i de årlige budsjettene.

Annonse

Det er bra, men det demmer ikke opp for det akutte behovet for midler til å håndtere alle kommunens lovpålagte oppgaver, det være seg barnehage, grunnskole, helse og omsorg og sosiale tjenester. All den tid vi blir stadig flere eldre og færre i yrkesaktiv alder, vil ikke oppgavene bli mindre med det første. Situasjonen krever omstilling. Og det fordrer vilje til omstilling. Vi blir nødt å prioritere hardt – hardere enn på lenge.

Nettopp derfor mener jeg det er betimelig å stille spørsmål ved Høyres prioriteringer i Øvre Eiker i den krevende tiden vi nå er i. For samtidig som det ligger an til velferdskutt i kommunen, utreder posisjonen ytterligere kjøp av private sykehjemsplasser. Det utredes muligheter for etablering av en privat grunnskole på Lerberg, og de sier nei til forslag som har til hensikt å forbedre folkehelsearbeidet i Øvre Eiker. Et arbeid som på lengre sikt kan spare oss for store utgifter. Høyres prioriteringer gagner de få – ikke fellesskapet.

I rettferdighetens navn så skal det sies at posisjonen i Øvre Eiker har moderert seg den siste tiden. De har innsett realiteten, og antageligvis sett det en god stund. Tverrpolitisk er vi det i det store og hele enige i at vi må få en total oversikt over hvor og innenfor hva det kan kuttes i.

I dette omstillingsarbeidet er det for Øvre Eiker Arbeiderparti avgjørende at vi fortsatt skal levere gode tjenester til innbyggerne våre, samtidig som vi prioriterer forebyggende folkehelsetiltak, jobber for å redusere sykefravær og får flere i jobb. Det vi må slutte med er tiltak som ikke fungerer.

Vi har en soleklar forventning til at regjeringen stiller opp. Det har den lovet. I den sammenheng er det verdt å minne om at Høyre nasjonalt, i inneværende stortingsperiode, har vist liten vilje til å øke handlingsrommet i kommuneøkonomien, verken i alternative statsbudsjett eller i behandling av kommuneproposisjonene. De har derimot foreslått store kutt til sektoren i samtlige av sine alternative budsjetter. Det blir ikke mer penger til barnehager, skoler eller flere ansatte i eldreomsorgen av den slags.

Like fullt er ikke penger hele løsningen. Det er verken realistisk eller tjenlig for kommunen med statlige «redningspakker» som etterlater kommunesektoren i fullstendig ubalanse. Omstillingen må skje, og den krever en tverrpolitisk innsats. Både posisjon og opposisjon må være beredt til å svelge kameler og luftige valgløfter for å få det til. Klarer vi det, vil vi fortsatt sørge for å gi trygghet og gode tjenester fremover, men på en annen måte enn hva vi har gjort før.

Lasse Haugen
Leder av Øvre Eiker Arbeiderparti

Del:
Annonse