Øvre Eiker kommune er i en svært krevende økonomisk situasjon, som gjør det nødvendig å legge inn store krav til innsparing og omstilling. Likevel kommer kommunen til å levere tjenester for nærmere 1,9 milliarder i 2025, og hovedtyngden av disse tjenestene er innenfor oppvekst, helse og velferd, skriver de i en pressemelding.
Det er forventet at det i 2024 blir et negativt resultat på minst 80 millioner. For å dekke inn dette må kommunen bruke penger fra disposisjonsfondet, som er kommunens sparekonto. Det negative resultatet forklares med at tjenestene både har brukt mer penger enn det som er tildelt og at det er et dramatisk fall i skatteinntektene.
I budsjettforslaget har kommunedirektøren lagt til grunn at kommunen skal gjenopprette økonomisk balanse og unngå oppføring i Robek-registeret. For å få til dette er det nødvendig å trekke ned rammene både til tjenestene og til tilskudd kommunen tildeler Kirken, frivilligheten og museer.
I budsjettet ligger et forventet underskudd i 2025 og 2026, med ytterligere bruk av disposisjonsfondet. Det budsjetteres med et beskjedent overskudd i 2027 og 2028, som ligger langt under det anbefalte nivået. Det er mange usikkerhetsfaktorer i budsjettet, og lite rom for uforutsette hendelser. Budsjettet forutsetter god virksomhetsstyring i hele organisasjonen og vil kreve mye av de ansatte, heter det i meldingen.
Friskliv for voksne og prosjekt for flyktninger
Sammen med budsjettet legger kommunedirektøren også frem forslag til handlingsdel. I denne er det seks satsingsområder, blant disse Folkehelse og mestring. I den situasjonen kommunen er i vil satsingsområder først og fremst bety prioriterte mål og oppgaver. Ett av 20 mål er å igangsette frisklivssentral for voksne, noe som også kommunens fastleger har etterspurt.
Kommunen har de siste årene tatt imot mange flyktninger, og det er svært viktig for kommunen å lykkes med integrering av disse. Det blir derfor foreslått å igangsette et prosjekt som skal underbygge arbeidet med å få flyktninger ut i jobb.
– Vi har svært lite penger til å igangsette nye tiltak og prosjekter, sier kommunedirektør Susanne Vist. Vi velger likevel å satse på dette fordi det er potensiale for gevinster, slik at dette kan bli en investering.
Beredt for framtida
Den økonomiske krisen rammer samtidig som kommunen står foran store utfordringer med demografiendringer som gir flere eldre i forhold til barn og unge. I tillegg er det store geopolitiske spenninger og klimautfordringer. Kommuneplanens handlingsdel 2025 – 2028, som også er budsjett- og økonomiplan, har tittelen «Beredt for framtida». Målet er å begynne arbeidet med å sette kommunen i stand til å møte de utfordringene vi står overfor, samtidig som vi skal fortsette å levere gode tjenester til kommunens innbyggere.
Endring av moms på vann og avløpsgebyr kommer innbyggerne til gode
I forbindelse med forslag til statsbudsjettet for 2025 har regjeringen foreslått å redusere merverdiavgiften på vann- og avløpsgebyrer, fra 25 prosent til 15 prosent. I praksis betyr det at sluttsummen innbyggerne må betale i gebyr ikke øker like mye som først forespeilet. Endringen utgjør ca. 850 kroner i 2025 ved forbruk på 125 kubikkmeter.
Kommuneplanens handlingsdel, budsjett- og økonomiplan blir presentert av kommunedirektør Susanne Vist og kommunalsjef for økonomi, styring og støtte, Morten Deol, mandag 28. oktober.
FLERE SAKER
Bløtkake og fest for åpning av ny Eurospar i Hokksund
Eiker-elever utmerket seg i fylkesmesterskapet
Ukjent Hokksund-kunster med utstilling i Tønsberg