Det blir stadig flere norske gresskarfans. Størstedelen av salget skjer i oktober, og totalt regner Bama med å selge rundt 1.300 tonn i 2024. Salget har tatt seg opp med tiden – i 2016 solgte de 534 tonn.
Rittfeldt har jobbet med gresskar i snart 10 år, og sett hvordan det har gått fra å være et nisjeprodukt til å få et solid fotfeste i det norske markedet.
– Det begynner å etablere seg som helårsprodukt, selv om salget naturlig nok er størst rundt Halloween. Gresskar er svært allsidige og kan både kokes, stekes, ovnsbakes, dampes eller wokes. I tillegg smaker de kjempegodt i salater, supper og bakverk. Det er det stadig flere som oppdager, sier hun.
Og det er bra, for det er mye mat i gresskar. Økt kunnskap om bruksområder gir håp om mindre matsvinn etter at Halloween-dekorasjonene er skåret ut. For det kastes fortsatt for mye.
– Bruk innmaten i matlagingen og lag gjerne en plan for bruksområder på forhånd. Ikke kast det, oppfordrer hun.
Gresskar er nemlig kjempegod mat – sjekk gjerne Bama.no sitt gresskarunivers. Her finner du enkle og raske oppskrifter. Visste du at gresskar er perfekt som pizzatopping eller i muffins?
Hektisk periode for produsentene
På gården til Terje og Ragnhild Nærstad i Lier ved Drammen har det vært full fart siden slutten av september, da etterspørselen etter gresskar øker markant. Deretter går den ytterligere opp – andre og tredje uken i oktober er den aller travleste perioden.
– Det er en superhektisk, men veldig artig. Det høstes, pakkes og lastes gresskar i et forrykende tempo fra morgen til sen kveld. Hos oss går det klart mest av Halloween-gresskar, med Hokkaido som en god nummer to. Dette gresskaret bør du prøve i fredagstacoen, forteller Ragnhild.
I tillegg til Halloween-gresskar, finnes det en rekke andre gresskartyper. Her til lands er Hokkaido-, Butternut- og Spagettigresskar noen av de mest populære.
FLERE SAKER
Kvinner i Buskerud femte hissigst i landet
2.600 skyttere til Landsskytterstevnet innendørs
Hvem eier denne bilen? Sjekk gratis på vegvesen.no