Og la det være sagt med en gang; torsdag kveld var et utsolgt Onkel Thor stedet å være». Det ble en fantastisk kveld. Både for de som spiste americana først og for de som nøyde seg med konserten.
Terje Espenes er opprinnelig fra Dyrøy i Troms, men har bodd i Hokksund i mange år nå. Han er kjent i musikkretser fra bandet Jack Stillwater. Så kom en Springsteen hyllest i 2021.
Albumet «Bondesønn» ble spilt inn i MyTown recording studios i Vestfossen høsten 2023 og våren 2024. Det er Espenes sitt andre album på morsmålet, og en oppfølging av det kritikerroste albumet «Røtter» som kom i fjor. Og superlativene hagler nå på nytt i musikkpressen.
I min verden har albumet blitt en deilig melankolsk fortelling, innbakt i en fest av musikk.
Albumet er fylt med små historier fra det enkle, men samtidig kompliserte livet. Her er låter som sitter som piler skutt rett inn i hjerterota. Det er universelt, men det handler om liv. Levd liv. Og det handler om folk. Skjebner og historier noen og enhver trolig kan kjenne seg igjen i. Det dreier seg om levd liv bestående av arbeid og forpliktelser. Det dreier seg om livet i sin enkelthet, men også om den kompliserte siden. Kort sagt så dreier seg i min verden om dager som kommer og dager som går.
Eg kom te verden en vinterkveld
Født på et nes under høge fjell
langt nord i landet der frosten riv
der mange før meg har skapt et liv
Kor arbeidshender dreiv jern imot jord
med krumma nakke og garn i en fjord
Kor tøffe kår har knust mang en drøm
Dem kalte meg alltid for bondesønn
Det er de første linjene i «Bondesønn» som altså har gitt albumet sitt navn.
Terje sier selv at han i hele oppveksten var omgitt av arbeidsfolk. «Det var bønder, det var fiskere, anleggsarbeidere, snekkere og husmødre. På dette albumet hadde jeg et ønske om å fortelle deres historier».
Og det har han lykkes utmerket med. Georg Storhaug og medprodusentene Espenes og Kløverød har på albumet skapt et spennende lydbilde rundt de varme tekstene, som holder høyt nivå.
– Jeg er jo selv en bondesønn fra nord. Her er sanger om motgang, rastløshet, håp og lykke. Noen ganger er egne arbeidshender alt du har, sier Espenes.
På «Bondesønn» får vi en hyllest til disse hverdagsheltene. Vi får vel på sett og vis en romantisering av bilen og landeveien også. Låtene og produksjonen har en levende og rootsy tilnærming med innslag av folkemusikk og country. Jeg var svært spent på hvordan «sceneutgaven» av låtene var. Den godeste Espenes omgir seg med svært dyktige folk så det jeg vel var mest spent på var hvor de tok låtene live. Og hvordan det ville låte.
Vel, det låt. Og det låt – låt for låt!
Alt fra første gitaranslag i åpningslåten «Arbeidshender» var tone og stemning satt. For ikke å snakke om lyden og lydbildet. Det var beint fram nydelig. Han kan sine saker Gorm Smørgrav, mens produsenten av albumet satt lettere henslengt litt lenger bak i lokalet.
Lettere henslengt satt også Eivind Kløverød bak sine trommer og duppeditter. Du verden hva den mannen kan få ut av sine rytmeinstrumenter. Men aldri før har jeg sett at vindu og vegg har blitt brukt som ryggstøtte. Sammen med bassisten Lars Endrerud dannet han en stødig rytmeavdeling og begge fikk også anledning til å briljere litt underveis.
Briljerte gjorde også gitarist og trompetist Terje Johannesen og Ingunn Børli Øksnes på nøkkelharpe og fele. La meg da i samme slengen få si at det gjorde godt å høre denne formen for trompetspill på en dag Vestfossens egen trompetlegende Tom Ramberg fylte 85. Det ble også nevnt blant publikum. Og jeg fikk beskjed om å nevne det. Herved gjort!
Konserten ble rett og slett en fantastisk opplevelse.
Det var en nytelse å høre hele Bondesønn-albumet låt for låt på konserten. Låtene, Espenes sin stemme, som er skreddersydd til dette og ikke minst bandet han har med seg som fargela låtene i alle mulige sjatteringer med musisering på høyt nivå. Svært høyt.
Det ble lansert som en eksklusiv og unik releasekonsert.
Det ble en helt unik konsert.
Det ble en vidunderlig opplevelse å ta med seg inn i mørketida.
Anmeldt og fotografert av Tor Kenneth Talmo
FLERE SAKER
Veterangruppa – 15 år med svette og sosialt fellesskap
Årets siste musikkafé med fullt hus og stormende jubel
Juleforberedelser og ombruksmarked på bygdesamlingen