Hvordan skal og kan Øvre Eiker styrke det eksisterende næringslivet? Hvordan bør kommunen legge til rette for nye arbeidsplasser og ikke minst – hva mener næringslivet om sine utfordringer i kommunen?
Det var noen av de sentrale temaene på tirsdagens møte mellom næringslivledere i Øvre Eiker, kommunepolitikere og ikke minst premissleverandører som fylkeskommunen og banker.
Det hele ble ledet av Rune Kjølstad i næringsforeningen. Han tok for seg den kommende rulleringen av næringsplanen for Øvre Eiker og mente vi måtte ha større fokus på boligbygging og infrastruktur der to tog i timen til Kongsberg sto langt oppe på ønskelisten.
Et annet tema som opptar det lokale næringslivet er kommunale innkjøp og hvordan de kan kanaliseres til lokalt næringsliv der dette er mulig.
Pølser og politikk er et uformelt konsept som Næringsforeningen i Drammensregionen har kjørt i Drammen og Lier og nå altså i Øvre Eiker. Og skal vi tro Kjølstad rett så blir det ikke siste gangen. Foreningen har ca. 150 medlemmer i Øvre Eiker, og har derfor en jobb å gjøre med vervingen. Totalt har foreningen ca. 1.000 medlemmer i Drammen, Lier, Svelvik og Øvre Eiker.
Mange private arbeidsplasser – lav vekst
Øvre Eiker har ca. 5.050 innbyggere som er sysselsatt i privat sektor, mens bare 1.971 er sysselsatt i offentlig sektor. Den høye andelen i privat sektor ligger godt over landsgjennomsnittet, noe som er bra for lokalt næringsliv.
Men det som kan være grunn til bekymring er at veksten i antall arbeidsplasser er lavere enn landsgjennomsnittet og det samme gjelder for antall sysselsatte totalt. Befolkningsveksten er derimot meget bra og her ligger Øvre Eiker blant de 15 beste kommunene i landet.
Gode referansebedrifter -store muligheter
Øvre Eiker har en rekke bedrifter som gjør det meget godt både nasjonalt og internasjonalt. Felles for de fleste er at de ikke forteller det til så mange – i hvert fall ikke lokalt eller nasjonalt.
Kai Rune Vestersager i Brudeli Mobility er et slikt eksempel. De har tatt patent på en ny girkasse for tunge kjøretøy og håper på suksess blant annet i USA. Men selskapet tjener ikke penger og hadde i fjor et negativt resultat på vel seks mill. kroner.
Kai Rune Vestersager understreket viktigheten av å få på plass et investeringsnettverk og ikke minst rimelige og fleksible lokaler lokalt.
Skal bygge en ny bydel
Bane Nor Eiendom har sammen med Eiker Eiendomsutvikling store planer for det som kalles Hokksund Vest. Her skal det bygges opp mot 1.000 boliger kombinert med mindre næringsarealer. Bane Nor kom tirsdag kveld med en antydning om at de kan sette spaden i jorda i løpet av 2,5 år. Det er i så fall godt nytt for en kommune som trenger flere innbyggere plassert nær knutepunktene.
Det er nå valgt ut ett arkitektfirma blant de tre som kom med forslag til løsninger for området. Bane Nor og EEU skal jobbe videre med arkitektfirmaet Sweco. Men selv om byggestart kan skje om vel to år, vil det gå mange år før området kan kalles en bydel og at alle boligene er på plass.
Ønsker fra Næringslivet
Ett av selskapene som fikk komme til med sine ønsker, var RVS as med Preben Ellingsen i føringen. Med 30 ansatte lokalt og 50 totalt er gode rammebetingelser noe som opptar selskapet. Det gjelder ikke minst tilgangen på gode næringslokaler, noe han mente det var dårlig med.
– Vi må tillate å bygge i høyden og ha en bedre utnyttelsesgrad på næringseiendommene ettersom det er for lite areal satt av til næring, sa han og viste til at Fiskumparken nå snart er utsolgt for tomter.
Ellingsen etterlyste også ferdigstillelsen av sentrumsplanen for Vestfossen – en plan som det har vært jobbet med i en årrekke. RVS as har flere eiendommer i Vestfossen de ønsker å bygge ut.
En annen bedrift som fikk vise seg fram var Loe Rør. Kristin Loe kunne blant annet fortelle om satsingen på mer miljøvennlig betong i produksjonen. Hun betegnet Hokksund som et knutepunkt hvor det var store fordeler å være lokalisert. Bedriften har i dag en markedsandel på ca. 70 prosent når det gjelder prefabrikkerte betongrør og kumsystemer.
Kan bli mangelvare
Strøm er ikke en mangelvare i Øvre Eiker i dag, men kan fort bli det med økt satsing på næringsutvikling. Magnus Gevelt fra Øvre Eiker Energi tok for seg ulike løsninger når det gjelder enøktiltak og muligheter for å dele på strømmen på en annen måte enn i dag. Å flate ut forbrukstoppene for å frigjøre effekt, er også en ting som kan redusere behovet for kostbare utbygginger i tillegg til å satse på alternativer som sol og biobrensel.
Bank og næring
Ole Sivertsen i Sparebanken Øst snakket om en næring i sterk endring og hvor kampen om de beste hodene er stor.
Han kunne fortelle om en næring med sterk sentralisering og hvor kampen for å beholde de beste folka ble stadig hardere. Han mente derfor at attraktiviteten til kommunen var viktig i den jobben og at det bidrar til at folk ble værende i banken.
Store utvidelsesplaner
Et selskap som virkelig har store planer for utvidelser og økning i staben, er BA Group på Loe Bruk. Selskapet har overtatt lokalene etter Bergans med sine 120 ansatte totalt. Men det foreligger planer om å øke staben til rundt 300 innen 2030 og da trenger de større lokaler. Men hvor er det plass til en så stor bedrift i Hokksund?
En av grunnene til at selskapet ønsker å utvide i Hokksund er lokaliteten og at det er lett å få folk inn til byen fra alle hold ettersom Hokksund er et knutepunkt. Men som sagt er Bergans-bygget, som nå er omdøpt til «Kunnskapsparken», allerede fullt utnyttet med tanke på kontorplass.
Næringsplan til politisk behandling
Øvre Eiker har nå en ny næringsplan ute på høring. Leder av næringskomiteen Kjell E. Grønbeck og ordfører Adrian Tollefsen oppfordret næringslivet til å sette seg inn i planen og komme med innspill før den siste runden med justeringer og politisk behandling.
Grønbeck berømmet næringslivet og sa seg stolt av bedriftene med stor skapertrang og lovet at de som politikere skal sørge for å utvikle nye områder for bedriftene i kommunen. Han benyttet også anledningen til å slå et slag for kulturlivet i kommunen ved å oppfordre bedriftene til å bruke kulturlivet mer enn i dag.
Støtte til gründerne
Næringsforeningen jobber også aktivt mot gründere i regionen og det er Lisbeth Torkildsen som styrer mye av det arbeidet. Gründerboost er en gratis tjeneste til alle som er i ferd med eller som nylig her startet egen bedrift. Her er det kurs, verksteder og ulike digitale tilbud som gjelder og akkurat nå pågår en gründeruke med ulike tilbud i regionen.
Tirsdagens program inneholdt også en avdeling hvor Bente Bjerknes i Buskerud fylkeskommune snakket om verdiskapning i forhold til velferd. Hun tok for seg de store linjene og den demografiske utviklingen der 2024 og 2025 ikke akkurat går over i historien som de lyseste årene for kommune-Norge.
Det skyldes ikke minst prisstigningen, rentene og det faktum at starten av eldrebølgen nå begynner å merkes for alvor. Også mangel på arbeidskraft begynner å bli et stort problem rundt om i ulike bransjer og konklusjonen her var at vi går tom for folk før vi går tom for penger.
FLERE SAKER
Juletraileren skal Norge rundt – stopper på ALTI Buskerud
Gjentar suksessen med «min jul 2024»-konserter
Eiker-elever tok andreplassen i innovasjonscamp