Det ønsket Nav Vest-Viken å belyse da de inviterte næringslivet til Waterhole frokostmøte i Drammen torsdag.
– Det er en felles bekymring at hele 19 prosent av unge mellom 19 og 29 år i Buskerud er utenfor jobb eller utdanning, sa Per-Erik Bårnås i Nav Vest-Viken da han presenterte de siste utenforskapstallene.
De over 80 påmeldte fikk også høre om hvordan store arbeidsgivere som Kiwi og McDonalds går aktivt ut for å rekruttere de unge.
– Hvorfor satser dere på de unge i Kiwi?
– Vi ser jo dem som en enorm ressurs. Vi har butikker over hele landet og er avhengige av hender og arbeidskraft, sier Malene Lindberget fra Kiwi-skolen.
Hun er selv mangeårig butikksjef, og nå underviser hun på Kiwi-skolen på Lierstranda. Hun forteller at mulighetene er mange i kjeden, også for dem uten høyere utdanning.
– Kiwi tilbyr nemlig egen opplæring og utdanning for de ønsker en karriere hos oss. Derfor blir mange værende her lenge, sier Lindberget.
Restauranteier Kjetil Sagen Høst i McDonalds har også gode erfaringer med å ansette unge.
– Vi ser spesielt at mange som ikke har fått det til på skolen blomstrer når de får en annen og mer praktisk arena hos McDonalds. Det handler mye om tilpasset opplæring og at noen har troen og vil satse på deg, sier Høst.
– Hvorfor bør andre arbeidsgivere satse på de unge?
– Det er rett og slett at du får lojale ansatte som blir i bedriften i mange år, sier han.
Kan systemet tilpasse seg de unge?
Victoria Sandsmark (25) sitter i Nav Vest-Vikens ungdomsråd, er i sentralstyret for Mental Helse Ungdom og er styreleder i Kongsberg lokallag. Hun tror at økningen av psykisk uhelse kan være en av årsakene til at mange unge havner utenfor jobb eller utdanning.
– Nettopp derfor er det avgjørende at arbeidsgivere er villige til å møte de unge der de er. Hvis systemet kan tilpasse seg de unge, så er det gode muligheter for at flere kan lykkes både på skole og i jobb, sier Sandsmark.
– Hva kan næringslivet og det offentlige gjøre for å hjelpe flere unge i jobb?
– Tiltak som gjør at vi kan kombinere jobb og utdanning, samt øke antall praksis- og læreplasser. Det kan også hjelpe å tilpasse stillingsannonser og arbeidsprosesser så det blir mer fokus på potensial enn erfaring. Fleksible arbeidstider og deltidsjobber kan også være en del av løsningen, sier Sandsmark.
Gagner hele samfunnet
Nav-leder Katrine Christiansen i Drammen var glad for at så mange møtte opp på Waterhole og engasjerer seg i de unges plass i fremtidens arbeidsliv.
– Vi opplever stort engasjement om ungdom. Det flott å se så mange både fra det private og offentlige ønsker å bidra til å få flere ungdommer inn i jobb eller utdanning, sier Christiansen.
Hun forteller at det å få unge i jobb gagner bedriftene, samfunnet, men ikke minst ungdommene selv.
– Unge er en av våre prioriterte grupper i Nav, og hele samfunnet tjener på det for hver unge person som går fra utenforskap til jobb eller utdanning, sier Christiansen.
Ungdomsveileder Knut Aslak Svalastog i Nav Drammen oppfordrer flere arbeidsgivere til å samarbeide med Nav om inkludering av unge i arbeidslivet.
– Det er bare å ta kontakt med oss i Nav Drammen, så hjelper vi dere med finne unge som vil jobbe, sier Svalastog.
FLERE SAKER
Trafikkulykke på Gamle Kongsbergvei – to skadet
O helga natt – for en julekonsert
Vestfossen Frivilligsentral overrasket med 400.000 kroner