4. desember 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Ole Arne Kristiansen delte ut Tilgjengelighets- og inkluderingsprisen til meget overrasket Marit Nordli Johansen.

Mangfoldspris og heder til Marit Nordli Johansen

FN-konvensjonen for mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) dannet bakteppet da Øvre Eiker kommune inviterte til gratis filmvisning med brus og popcorn. Men det viktigste av alt var utdelingen av årets Tilgjengelighets- og inkluderingspris – som gikk til en mildt sagt overrasket Marit Nordli Johansen.
Annonse

Kultursalen på Hokksund Ungdomsskole var tirsdag kveld godt besøkt av personer med ulike fysiske og psykiske utfordringer sammen med hjelpere, ansatte og andre gjester. De ville alle se filmen om «Ola – en helt vanlig uvanlig fyr» laget av regissør Ragnhild Nøst Bergem.

Hun har fulgt Ola Henningsen gjennom åtte år og i fjor hadde den premiere på landets kinoer og ble senere sendt på NRK. Filmen er også belønnet med Gullruten. I dag var turen kommet til Hokksund og filmen ble først vist for ungdomsskoleelevene på HUS hvor også regissøren var til stede for å snakke om filmen og med elevene i etterkant.

Annonse

Både elever og kveldens gjester fikk se en engasjert, morsom og ærlig fyr med lett utviklingshemming som bor i Vidaråsen. Når Ola mister en viktig brikke i livet sitt i form av kameraten fra Danmark, reflekterer han over tilværelsen, og hva han kan gjøre for å bli mer selvstendig.

Sentrale personer under arrangementet i Kultursalen. F.v. ordfører Adrian Tollefsen, brukerrepresentant Solveig Amundsen, regissør Ragnhild Nøst Bergem og tilrettelegger for det hele, Hege Kylland.

Før filmen kunne Solveig Amundsen, som kaller seg brukerrepresentant, og ordfører Adrian Tollefsen fortelle om hva kommunen jobber med for personer med funksjonshindring. Solveig er sammen med syv andre brukerrepresentanter som jobber i tre ulike prosjekter for å legge forholdene bedre til rette og informere om CRPD til alle i kommunen – blant annet gjennom kvelder som dette.

Flere priser
Det var annonsert en mangfoldighetspris på forhånd, men hvem som skulle få den var en godt bevart hemmelighet. Marit Nordli Johansen var derfor det vi best kan kalle målløs da det gikk opp for henne at nettopp hun som skulle få tittelen og Nøstetangenglasset av leder for Rådet for nedsatt funksjonsevne, Ole Arne Kristiansen.

Line Therese Løken og Mathilde Best produserte popcorn i store mengder.

Bakgrunnen for denne tildelingen er delvis hennes jobb med mennesker med nedsatt funksjonsevne og delvis gjennom sitt engasjement på fritiden. Gjennom jobben sørger hun for å skape trygge og inspirerende rom hvor folka føler seg verdsatt og sett for de individer de er.

På fritiden jobber hun ofte med de samme menneskene og organiserer aktiviteter som gir dem noe å glede seg til og utrykke seg. Hun er også engasjert som styremedlem i Nøsteelva Borettslag, Øvre Eiker Viser Ansikt, Kirkekaffe og ikke minst Musikkafeen på rådhuset.

Regissør Ragnhild Nøst Bergem forteller om filmprosjektet og om Ola – en helt vanlig uvanlig fyr.

At Marit var en verdig mottaker av prisen var det ingen tvil om blant publikum som etter utdelingen formelig omkranset vinneren med lykkeønskninger og klemmer. Marit var så satt ut at det ikke var mulig å få noe fornuftig ut av henne der og da. Men stolt, glad og ikke minst overrasket var hun.

Men kvelden bød også på flere overraskelser. Den første kom ordfører Adrian Tollefsen med da han ba representanter for bandet «Spiller ingen rolle» om på komme opp. For det er i år 30 år siden gruppa ble dannet og André og Sindre Wilting ble takket for innsatsen med blomster og et ønske om at de fortsatt å begeistre publikum i mange år framover.

Godt oppmøte i Kultursalen under filmvisning og prisutdeling tirsdag kveld.

Film til ettertanke
Filmskaper og regissør Ragnhild Nøst Bergem har fulgt Ola i åtte år – delvis på Vidaråsen ved Andebu i Vestfold og delvis utenfor. Filmen ble en tankevekker for mange og den reflekterte mannen, som kaller seg en helt vanlig – uvanlig mann, ga en innsikt i hva det vil si å være litt annerledes.

Ragnhild fortalte litt om arbeidet med filmen og hennes vennskap til Ola. Han deler følelser og tanker gjennom filmen og spesielt en ansatt fra Danmark satte dype spor i ham.

Ola er lettere psykisk utviklingshemmet, og har siden barndommen forstått at han er annerledes enn resten av klassen. Frykten for at han skulle bli en belastning for foreldrene og senere søsknene sine, gjorde at han tok imot tilbudet om å flytte inn i bofellesskapet Vidaråsen. Her bor og jobber folk sammen og ifølge regissøren er det seks slike landsbyer i Norge der Vidaråsen var den første som ble grunnlagt i 1966.

Ordfører Adrian Tollefsen med gratulasjoner til Marit Nordli Johansen. En vel fortjent pris ifølge ordføreren.
Del:
Annonse