1. januar starter Friluftslivets år, og en markering gjennom hele året som skal inspirere folk til å prøve nye friluftsaktiviteter, enten de har mye erfaring med dette fra før eller er helt ferske på tur og i naturen.
– DNT arrangerer hvert år tusenvis av korte og lengre turer og i 2025 blir det ekstra mange organiserte aktiviteter og fellesturer. Samtidig vil vi også slå et slag for alt det vi kan gjøre i naturen på egenhånd og sammen med familie og venner, forteller Louise Brunborg-Næss som er prosjektleder for Friluftslivets år i DNT.
Hun mener at for å få med flere, er det det helt avgjørende at DNT og andre friluftslivsorganisasjoner tilbyr ulike aktiviteter og viser fram hvor enkelt og billig det kan være å drive med friluftsliv.
Gode og lystbetonte nyttårsforsetter
– Vi som bor i Norge er så heldige at nesten uansett hvor vi bor har vi en bit av vår fantastiske natur omtrent rett utenfor døra vår. Likevel kan dørstokkmila kjennes lang for alle av og til, sier Brunborg-Næss.
Derfor har hun et forslag på vei inn i det nye året:
– Hva med å gjøre friluftsliv til ditt nyttårsforsett? Disse forsettene er verken strenge dietter eller harde treningsregimer. Dette er forsettene som ikke kjennes som en byrde, men som er morsomme, meningsfulle og gir energi til både kropp og sjel. Og det trenger ikke kreve mye penger, sier hun.
DNT har latt seg inspirere av alt som skal skje i Friluftslivets år til å lage en liste med ideer for den som vil drive mer med friluftsliv i 2025.
Louise Brunborg-Næss er prosjektleder for Friluftslivets år i DNT og oppfordrer flere til å bli frivillige i DNT slik at de kan tilby enda flere aktiviteter.
10 tips til mer friluftsliv i 2025
1. Delta på en organisert fellestur: Enten du er ung eller gammel, helt fersk eller erfaren – DNT har turer og aktiviteter for deg. Utforsk alle de ulike turene du kan være med på å bli med i et turfellesskap.
2. Meld deg på et friluftslivskurs: Vil du komme i gang og lære litt mer om friluftsliv? Eller kanskje du ønsker å bli turleder. DNT tilbyr kurs over store deler av landet og er den største arrangøren av friluftskurs i Norge. Det finnes også digitale kurs. Sjekk ut DNTs kurstilbud.
3. Inviter en venn med på båltur: 18. januar sparkes Friluftslivets år i gang med at «Hele Norge Båler» og det er «Kom deg ut-dagen» med arrangementer og bålkos landet rundt. Det er noe helt eget med å samles rundt et bål og de samtalene vi får der. Tips til hvordan du kan bli god på å tenne bål finner du på DNTs nettsider, så du kan få mange fine bålturer i 2025.
4. Overnatt på en DNT-hytte: Hvorfor ha én hytte når du kan ha nesten 600 av dem? DNT-hyttene er kjent for sin uformelle og koselige stemning. Det er alt fra sjarmerende og særegne små krypinn langt til fjells, til romslige og barnevennlige hytter med lett adkomst. Noen hytter ligger langt av sted, mens andre er bare en kort tur unna der du bor. Utforsk DNTs hytter, og kanskje finner du en ny favoritthytte i 2025?
5. Tilbring en natt i naturen under åpen himmel: Å sove ute trenger ikke være komplisert. Det kan derimot være enkelt, morsomt og behagelig, enten du sover i telt, hengekøye eller under åpen himmel. Hva med en overnattingstur i nærnaturen mellom to arbeidsdager? Eller en familieekspedisjon en helg? DNT gir deg ti tips til behagelige sommernetter i naturen. Det kan gi deg inspirasjon til å komme i gang.
6. Spis hverdagsmiddagen ute: Maten smaker aller best ute. Kanskje 2025 blir året der du kommer i gang med enkle turer etter jobb og skole og tar middagen ute? Det trenger ikke være så avansert. Du kan tilberede maten hjemme, ha pølser eller suppe på termos eller ta med kokeapparat og gjøre hele kokkeleringen ute. DNTs turmat-sider har gode tips til hva du kan lage.
7. Lær deg å plukke noen enkle og sikre matsopper: Mange DNT-foreninger arrangerer soppturer i samarbeid med Norges Sopp- og Nyttevekstforbund. Du kan også bruke en soppbok for å lære deg noen gode matsopper, og få soppene kontrollert av soppsakkyndige. På høsten er det soppkontroll på mange populære utfartssteder, og det finnes også en app for digital soppkontroll. Kantarell og piggsopp er gode og sikre sopper for nybegynnere.
8. Utforsk kystfriluftslivet: Mange forbinder DNT med fjellet, naturlig nok. Men visste du at DNT har mange hytter langs kysten, og ikke minst padle- og vannaktiviteter mange steder? På mange DNT-hytter kan du låne robåt eller kano gratis. Sjekk ut DNTs hytter og fyr langs kysten.
9. Lån friluftsutstyr – gratis: Klær og utstyr bør ikke være en terskel for å komme i gang med friluftsliv. Med ordninger for lån av utstyr, som BUA og Frilager kan du finne det du trenger uten å bruke penger.
10. Bli frivillig: Hva med å bruke litt tid i Friluftslivets år til å få flere med ut på tur? Mange av DNTs medlemsforeninger ønsker seg flere frivillige. I 2025 vil DNT ha enda flere aktiviteter, turer og arrangementer i folks nærmiljø som vil trenge frivillige. Det finnes mange ulike oppgaver. Du kan for eksempel bli turleder eller aktiv i Barnas turlag. Bli med du også, og gjør nærnaturen tilgjengelig for flere.
FLERE SAKER
Værio – ny tjeneste med avanserte værdata gratis for alle
Ikke for sent å sjekke skattekortet for 2025
Gledelig nedgang, men 90 omkomne i trafikken i 2024