Konsernet Eiker Energi as vil bestå som i dag, men selskapet, som de to siste årene har levert rekordoverskudd, vil nå satse mer på salg av strøm gjennom Eiker Energi varemerket. For her har selskapet et stort potensial og Eiker-bygdene er ikke noen geografisk begrensning. Selskapet kan like gjerne selge strøm til abonnenter i Alta som i Hokksund. Men det er lokalmarkedet som vil få størst oppmerksomhet.
Siden 1. mars i fjor har Jonas Hertel ledet Eiker Energi. Han overtok et selskap med bunnsolid økonomi og et overskudd i 2023 som var historisk på 34,5 mill. kroner. Så bra var resultatet at kommunen, som eier selskapet 100 prosent, kunne ta ut 17 mill. kroner i utbytte.
Men kommunen var ikke fornøyd med det. I desember i fjor ville kommunen ha enda mer penger fra selskapet og ba om nye seks millioner fra 2023-overskuddet. Kommunen har som kjent ikke all verdens av økonomi, og da er det greit med selskap som leverer. Saken var til endelig behandling i kommunestyret før jul.
Kan ikke forvente like store overskudd
– Kommunen kan ikke forvente like store overskudd som de to siste årene. Lavere strømpriser er den viktigste årsaken til det. Regnskapene for 2024 er ikke klare, men det blir et betydelig lavere overskudd å fordele dette året. Resultatet for 2025 kommer nok til å bli ytterligere redusert med de prognosene vi har for strømprisene inneværende år, sier daglig leder, Jonas Hertel.
Han forventer at strømprisene vil svinge en god del inneværende år. Et mer normalt nivå for strømprisene er bra for kundene. Samtidig vil økt grad av vind- og solkraft i energimiksen bidra til priser som vil svinge. Dette igjen gjør det mer aktuelt med løsninger for fleksibelt forbruk og lagring.
Vil produsere mer kraft
Eiker Energi har kraftproduksjon fra Eikern, Skotselv og Hellefoss samt andels- og gjeldsbrevkraft flere andre steder. Egenproduksjonen er på vel 78 gwh. Etterspørselen etter kraft vil øke fremover og det arbeides med å finne nye måter å produsere elektrisk kraft på for Eiker Energi.
Selskapet har derfor satset på solceller. Og det første prosjektet i egen regi er på eget tak på Sundmoen i Hokksund. Der starter produksjonen i disse dager og eventuell overskuddskraft kan etter hvert selges til blant annet teknisk sentral som ligger vegg i vegg.
– Vi har et økende behov for strøm selv ettersom vi får stadig flere el-biler. Disse skal lades hver dag og det krever en del energi. Men vi vil også bruke dette anlegget som et demo-anlegg hvor vi kan vise potensielle kunder hva som er mulig å få til. Eiker-bygdene har mange store industri- og landbrukstak som med fordel kan brukes til strømproduksjon, sier Jonas Hertel.
Ved siden av ulike Enøk-tiltak på eget hus, planlegges det også å anskaffe en batteripakke som skal brukes internt for å redusere toppene i nettbruken. I tillegg har selskapet et dieselaggregat som sørger for strøm uansett hendelser. Det er kritisk for å kunne styre nettet i en situasjon der strømmen går i deler av kommunen.
Lokal profil – lokal sponsor
Eiker Strøm har litt under 5.000 abonnenter, men med totalt 11.000 strømabonnenter i kommunen, er potensialet stort.
– Vi er kanskje ikke de billigste i markedet til enhver tid, men vi gir veldig mye tilbake til lokalsamfunnet og til kommunen i form av utbytte. Det bør telle mye for kundene våre, sier Jonas.
Han vil derfor profilere selskapet som en lokal samarbeidspartner som sponser mye innen kultur og idrett med betydelige summer hvert år.
Ikke gratis å vokse
Eiker Energi har en solid økonomi med meget gode resultater de siste årene, men videre vekst ikke helt gratis. Bedriften har i dag 34 ansatte, og skal det satses på strømsalg i en større skala, må det mer ressurser til.
I tillegg satser selskapet på en utstrakt bruk av kunstig intelligens (KI).
– Vi driver godt og kostnadseffektiv ved hjelp av ny teknologi, men vi må satse enda mer på KI i tiden som kommer. Da er det viktig at alle i organisasjonen får opplæring og blir med på denne satsingen, sier Hertel.
Beredskap og bærekraft
Dette er to begreper som får stadig større betydning – også for Eiker Energi. Når det gjelder beredskap er det flere kritiske momenter som Jonas Hertel legger vekt på.
– Vi har flere utfordringer når det gjelder beredskap. Det ene er klimaendringer og hendelser som setter leveringssikkerheten vår på prøve. Det andre er IKT-beredskap og truslene fra andre aktører og land. Kraftbransjen i Norge opplever et betydelig antall angrep via nettet hver eneste uke, og det krever store ressurser for å holde slike aktører ute, sier han.
– Men det er også viktig at vi har egne og lokalkjente montører som kan nettet vårt. Det gir oss en stabilitet som er meget god selv om vi selvsagt har noen utfordringer på enkelte strekninger når det gjelder nettet, sier han.
Trenger mer kapasitet
Store utbygginger i Øvre Eiker de siste årene, har utfordret kapasiteten i nettet. En slik utbygging er Fiskum-Parken på Darbu. Eiker Energi sitt nettselskap, Elvenett, greier å levere det som skal til pr. nå, men her kan effekt bli en knapphetsvare inntil den nye trafostasjonen til Statnett og Glitre blir bygget. 28. februar i 2023 skrev Eikernytt.no om at Statnett, Glitre Nett og NVE hadde gått sammen om å søke om konsesjon for en ny trafostasjon like øst for Fiskum-Parken. Området den skal ligge i er allerede ryddet, men det er så langt ikke gitt konsesjon og derved ikke begynt bygging.
– Vi er avhengig av disse store aktørene for å få bedre kapasitet i Øvre Eiker og jeg håper vi får fortgang i konsesjonsbehandlingen og at denne vil være klar i løpet av året. Men det vil fortsatt ta flere år å bygge en slik stor stasjon, sier Hertel.
Det er nemlig flere enn Fiskum-Parken som trenger mer strøm. Stor aktører har planer, men som er vanskelig å realisere uten større kapasitet i nettet. Flere selskap har derfor tatt egne grep ved å bygge solcelleanlegg på egne tak. Loe Betong er ett av dem og Hellik Teigen jobber nå med en stor utbygging.
– Vi har et godt samarbeid med Hellik Teigen i forbindelse med den utvidelsen av driften de står foran. Også de har store takarealer som kan brukes til strømproduksjon, sier Hertel.
– Vi jobber aktivt med de store kundene våre slik at vi får utnyttet kapasiteten i nettet best mulig. Derfor er det viktig med innovasjon om tiltak som kan redusere toppene i nettet. I tillegg fortsetter vi utbyggingen av fiber gjennom samarbeidet med Nextgentel, sier han.
FLERE SAKER
Nå øker også Røde Kors sin innsats i Drammensregionen
Mer snø i vente og fylket har satt krisestab
Fylket: Opprettholder drift tross oransje farevarsel