11. februar 2025

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Radonmåling er lovpålagt for alle utleiere, uansett om boligen er ny eller gammel. (Foto: Shutterstock)

Varsler tilsyn: Leier du ut bolig? Da bør du få med deg dette

En nasjonal tilsynskampanje for radonmåling rulles ut i år. Ansatte i kommunen du bor i vil kunne komme og sjekke at du har målt radon i utleieboligen din. Dette er ikke minst aktuelt i Eiker-bygdene hvor det er påvist mye radon.
Annonse

15. februar er siste frist for radonmåling. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet anbefaler alle boligeiere å måle radon. I år er det spesielt viktig at boligutleiere måler, siden det skal gjennomføres en nasjonal tilsynskampanje i år. Utleiere skal kunne dokumentere at de har målt radon. Forbrukerorganisasjonen Huseierne får nå mange spørsmål fra utleiere som ønsker veiledning.

– Om du ennå ikke har målt radon i utleieboligen din, er det ikke for sent, men det haster. Radonmåling skal gjennomføres over minst to måneder i vinterhalvåret, mellom midten av oktober og midten av april. Det betyr at du må starte senest 15. februar for at målingen skal være gyldig, forteller Monica Tennebø, distriktsleder for Huseierne i Buskerud.

Annonse

Radon er en usynlig og luktfri gass, som øker risikoen for lungekreft dersom nivåene er for høye over tid. Derfor er det lovpålagt for utleiere å sikre at radonnivåene i utleieboliger er innenfor trygge grenser.

Enkelt og rimelig å måle med sporfilm
Huseierne bistår sine medlemmer med råd og veiledning om hvordan radonmåling bør gjennomføres, samt hvilke tiltak som kan settes i verk dersom nivåene er for høye. 

– Å måle radon er både enkelt og rimelig, og det bidrar til trygge og gode boforhold. Du kan enten få et firma til å gjøre målingen for deg, eller du kan gjøre det selv. Den rimeligste metoden er å bruke sporfilmer – små plastbrikker som registrerer radon i luften. Disse kan bestilles på nett og koster rundt 400-600 kroner for to stykker. Etter at måleperioden er over, sendes sporfilmene inn for analyse, og du mottar en rapport som fungerer som nødvendig dokumentasjon. Å ha dette på plass gir trygghet både for deg som utleier og for leietakerne dine, avslutter Tennebø. 

Fakta om radon
Radon er en usynlig og luktfri gass, som dannes kontinuerlig i jordskorpa. Utendørs vil radonkonsentrasjonen normalt være lav, og helsefare oppstår først når gassen siver inn og oppkonsentreres i vårt innemiljø.

Byggegrunnen er den viktigste kilden til forhøyde radonkonsentrasjoner i bygninger. Radon i berggrunnen siver inn gjennom sprekker og utettheter mellom byggegrunnen og bygningen. Tilkjørte masser, pukk og grus i byggegrunnen kan bidra til problemer med radon i områder som ellers er lite utsatt.

Viktige faktorer som påvirker radonkonsentrasjonene i inneluft er byggets konstruksjon og tetthet mot byggegrunnen, ventilasjon, geologiske forhold, og klima. Oppvarming av bygninger i vinterhalvåret fører til at den varme luften stiger opp og det dannes et undertrykk i de laveste etasjene.

I en bygning som ikke er tett mot grunnen, vil da den radonholdige jordluften kunne strømme inn og gi forhøyede konsentrasjoner i inneluften. Derfor skal radon alltid måles i vinterhalvåret, ikke sommerstid.

Del:
Annonse