21. februar 2025

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Hunder og katter liker å være ute i snøen, men tåler ikke kulda så godt som vi gjerne tror. (Illustrasjon: AdobeStock)

Vinterkulda gir utfordringer for kjæledyrene våre

Vinter og mange minusgrader preger store deler av landet. Det kan by på noen utfordringer for våre firbeinte venner. Spesielt denne uken er det meldt kaldvær over Eiker-bygdene, men med bedring mot helgen.
Annonse

– Vi får jevnlig saker hvor kulden har forårsaket store problemer for både hunder og katter, sier Kari Beate Stenseth, skadesjef for dyreforsikring i Tryg.

Selv om mange hunder blir ville av lykkerus når de får øye på snøen, er det viktig å huske på at det finnes en bakside av medaljen.

Annonse

– Is, snø og frost kan føre til skader på potene dersom de er for lenge ute. Vi anbefaler potesokker på det sterkeste nå som været er kaldere – og for eksempel på lengre skiturer. I tillegg er det et lurt trekk for å holde potene unna salt, sier Stenseth.

Det er også viktig å sjekke og tørke potene etter hver tur. Dersom pelsen mellom tærne er misfarget i forhold til resten av poten, kan det være et tidlig tegn på irritasjon, ifølge dyresykehuset AniCura.

Store konsekvenser
Tryg Forsikring har nylig registrert saker hvor hunder har blitt kastrert som følge av frosne testikler.

– Det er viktig å huske på å sjekke utsatte områder som ører, mageområder, poter og pungen. Noen av disse områdene er vanskelig å få dekket til, men alt er bedre enn ingenting, sier Stenseth.

Hun forteller også at det kan være lurt å ta litt kortere turer enn det som er vanlig når det er ekstremt kaldt ute.

Også kaldt for pus
Katten vil også ut selv om det er iskaldt ute – og det skal den få lov til. Men det er viktig å huske på å gradvis gjøre pelsen vant til kaldere vær, ifølge AniCura.

– Det beste er om de har mulighet til å gå inn og ut når de vil – og at de ikke blir ventende ved inngangen dersom de ikke har en katteluke. Et godt tips kan være å lage et lite tilfluktssted som kan stå ved utsiden av døren. Her kan katten gå inn og få litt ly for vær og vind mens de venter, sier Stenseth.

For katter er det ører, snute, poter og hale som er særlig utsatt for frostskader.

Symptomer og tips ved frostskader og nedkjøling:
• Skjelving, apatisk oppførsel og stive muskler er tegn på nedkjøling. Kontakt veterinær dersom du oppdager dette.
• Hard hud
• Blemmer
• Sår
• Skjelving
• Det er viktig å ikke gni kjæledyret varmt, eller å sette det foran en ovn – varm dyret sakte opp, ellers kan skadene bli verre.

Del:
Annonse