21. februar 2025

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

- All denne kreativiteten og gründerånden lover godt for framtida. Jeg er stolt av elevene på Eiker, sa ordfører Adrian Tollefsen etter å ha åpnet messen. (Foto: Anine Brandtzæg Gedde)

Stort engasjement og oppfinnsomhet i skolemesterskap i ungdomsbedrifter

Kreativitet, pågangsmot og ikke minst en gründerånd av de sjeldne. Slik kan skolemesterskapet i ungdomsbedrifter på Eiker VGS best beskrives. I dag kjempet elevene om de gjeveste plassene før alle skal være med på fylkesmesterskapet i Vikersund i slutten av mars.
Annonse

Ikke mindre enn 18 ulike ungdomsbedrifter hadde rigget seg opp i gymsalen på Eiker Videregående skole i dag. Bakgrunnen var årets skolemesterskap for ungdomsbedrifter.

I tillegg til en jury bestående av flere lærere ved skolen, stilte ordfører Adrian Tollefsen opp for å åpne det hele. Han var imponert over kreativiteten og gründerånden hos elevene og sa seg stolt av elevene på skolen etter å ha sett gjennom alle de ulike standene.

Annonse

Det var også en liten tale av Jon Reidar som står bak Paddel i Hokksund. Etter det var det presentasjon av samtlige ungdomsbedrifter og juryen gikk rundt for å sjekke hvordan de enkelte solgte seg inn, hvor innovative løsninger de hadde og hvor bærekraftige produktene var.

Disse gutta kom opp med ideen om å produsere personlige og unike beltespenner og hadde foreslått for ordføreren om å lage en unik spenne for Øvre Eiker kommune. F.v. ser vi Sivand, Samer, Arand, Ole og Tobias.

For juryen ble det ikke noen enkel oppgave å bli enige om hvem som skulle rangeres fra én til tre i de ulike kategoriene, men de kom nå fram til en løsning et godt stykke på «overtid» i forhold til oppsatt plan.

Årets messe var preget av både ideer fra en tilsvarende messe i fjor, men der de enkelte UB-ene hadde forbedret konseptet sitt og hentet inn ny informasjon og effekter. Elveliv UB var en slik bedrift da de vant i fjor. Etter det har de vært i Bergen for å hente inn mer informasjon om hvordan de best skal få satt ideen om elvemuslinger i Oslofjorden og tilstøtende elver ut i livet. Poenget er at de skal være med på å rense fjorden og elvene uten mekanisk innsats.

Elever og lærere gikk rundt for å sjekke ut hva som var nytt i årets konkurranse og mange steder kunne de få med seg noen godsaker og en vaffel eller to.

En annen gruppe hadde laget en nettside og et konsept for bytte av klær. Her er det ikke snakk om kjøp og salg av brukt tøy, men rent bytte. En annen gruppe hadde laget et nettbasert reisebyrå for unge voksne som vil ha noe mer enn de tradisjonelle pakkereisene.

Zoome UB var også med i fjor og de tilbyr innholdsproduksjon til digital markedsføring for små og mellomstore bedrifter i området. Poenget er å hjelpe bedrifter å nå ut til nye kundegrupper.

En annen gruppe hadde laget smykker og armbånd med stoff fra gamle olabukser. 10 prosent av inntektene fra salget av disse armbåndene, skal gå til en organisasjon.

Lærer ved salg, service og reiseliv, Juliane Aslaksen Fuglset, er primus motor for denne satsingen på ungdomsbedrifter. Her deler hun ut prisene i de enkelte kategoriene sammen med andre lærere.

Samtlige grupper skal nå forberede seg til fylkesmesterskapet 26. mars i Vikersund Hoppsenter. I den enorme hallen der skal de møte elevbedrifter fra hele distriktet og konkurrere om en plass landsfinalen. Da spørs det om elevgruppa som kom opp med forslaget om å lage en egen Eiker-ring, har fått satt den i produksjon slik at alle elevene har et fysisk bevis for hvor de kommer fra.

Alle vinnerbildene er det Per Jørund Grøthe på Eiker VGS som har tatt.

På begge sider av gymsalen på Eiker VGS var det rigget opp stands og elevene gjorde sitt beste for å selge inn ideer og produkter. Disse to jentene hadde laget en dusjmatte som varslet hjemmetjenesten dersom en eldre hjemmeboende falt om i dusjen. Guttene lenger bak hadde en ide om en T-skjorte som trekker til seg fuktighet og hindrer svettelukt.
Her sjekker jurymedlem Kristian Balswick standen til Stil UB som har produsert en buff og et pannebånd. Jentene har selv sydd disse plaggene som er til slags. F.v. ser vi Karmen, Sofie, Kaja og Esther.
Alle elevene som var med på dagens messe venter spent på at juryen skal bli ferdige med sine vurderinger og komme med en avgjørelse. Men minuttene var lange for denne gjengen.
Førsteplass for beste salgsteam gikk til Elveliv UB og deres rensemetode for elver og fjorder ved hjelp av muslinger. De fikk også førsteplassen for beste innovative produkt og det meste bærekraftige produktet. Altså tre førsteplasser på disse guttene her.
Andreplass for beste salgsteam gikk til Zoome UB som tilbyr digital markedsføring.
Tredjeplass for beste salgsteam ble «Awear It» som lager armbånd. Dekan brukes av
alle som vil vise støtte, er pårørende eller om de har sykdommen, diagnosen eller tilstanden selv. 
Førsteplass for beste stand gikk til Zoome UB.
Andreplass for beste stand gikk til SwapC UB for sin byttetjeneste av klær.
Tredjeplass for beste stand gikk til STIL som lager buff og pannebånd der overskuddet går til Barnekreftforeningen.
Andreplass beste innovative produkt gikk til Skolering UB for ideen om en egen ring for Eiker VGS.
Tredjeplass for beste innovative produkt gikk til Safe Step UB for deres idé om en dusjmatte som varsler hjemmesykepleien om noen har falt i dusjen.

Del:
Annonse