31. mars 2025

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Pass opp for løs grus på asfalten. Her er det lett å «gå på tryne». (Foto: Colourbox)

Pass deg for grusen – her kan det lett gå galt

Nå ruller mange unge myke trafikanter ut fra «vinteropplag», forventningsfulle og ivrige på to hjul. Men etter en isete vinter med mye strøing har veirydderne litt å pusle med fremover. Det vil ta tid før vei og fortau er fri for all grus og det skal ikke mye til før det går galt.
Annonse

– De fleste voksne vet at det å sykle på strøgrus kan være en skummel øvelse. Når is og snø forsvinner, får grusen motsatt virkning for syklistene. Sklir du og får skrens, er det vanskelig å unngå velt. Barn som er ferske på sykkel, kan overraskende brått få et ublidt møte med asfalten. Særlig vanskelig er det med sparkesykler og små hjul på grusen. Snakk med barnet ditt om hvorfor grus, fart og sykling er en dårlig kombinasjon, sier Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk.

Det er ikke bare for syklistene at grusen kan føre til problemer. Ungdommene som endelig kan finne frem mopeder og lett MC, møter de samme utfordringene. 

Annonse

– Selv om ungdommene har litt mer kompetanse enn barna, er det fort gjort å glemme hva løs grus på asfalten kan føre til. Førerferdigheter på moped og tilsvarende kjøretøy er i tillegg litt rustne etter en lang vinter. Husk å kjøre etter forholdene selv om det er lett å bli gira av sol og varme. Og til foreldrene, snakk med ungdommen så de holder seg på hjul gjennom første sving, sier Hansen.

Plaster fikser ikke alt
Det er like sikkert at ulykker vil skje i overgangsperioden på våren, som at snøen smelter. Armer, bein og kravebein er spesielt utsatt for forstuing og stygge skrubbsår. For ikke å snakke om risikoen for å slå hodet i asfalten.

– Når uhellet skjer, er det greit å vite at plaster fikser mye, men ikke hodeskader. Derfor er det så viktig å ha gode rutiner for å bruke sykkelhjelm. Det gjelder alle myke trafikanter på to hjul, sier Hansen.

Må prioritere feiing
Løs grus på asfalten fører til eneulykker på sykkel. Derfor må kommuner og fylkeskommuner prioritere å feie vei og fortau.

– Det er mange oppgaver som «slåss» om å bli prioritert høyt i kommunene, likevel er det viktig å få bort grusen for å forebygge skader. Her har kommunene en viktig rolle for de myke og yngste trafikantene våre, avslutter Hansen.

Steinsprut fra veiene er det mye av når vinteren slipper taket. (Foto: iStock)

Slik går det galt med grus i veibanen

Det er lett å trå litt ekstra på gassen når veien blir bar. Det ender i en klassisk skadefelle for mange bil- og MC-førere.

– Det ligger mye rusk og rask igjen i veibanen etter vinteren, spesielt grus. Disse små steinene ender med mange og dyre skader hver eneste vår, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

Grusen gir tusenvis av steinsprutskader for bilistene, mens MC-førerne som sklir havner i både større og mindre ulykker på grunn av vinter-restene.

Glasskader koster milliarder

I fjor var det mer enn 318.000 glasskader for norske bilister, ifølge tall fra Finans Norge.

– Disse kostet mer enn 2,2 milliarder kroner og det blir stadig flere av dem. Vi ser skader på frontrute, bakrute, siderute og glasstak. Det er hakk, sprekker eller knust glass som er de typiske skadene og det kommer oftest fra bilen foran deg på veien, sier Ytre-Hauge.

Dekket til bilen foran kaster opp en liten stein fra veibanen som treffer ruta din i stor fart.

– Det er nærmest umulig å unngå slike skader, og det skjer helt plutselig. Det er ikke så mye annet du kan gjøre enn å holde god avstand til bilen foran, sier Roger Ytre-Hauge.

Tidligere hadde mange biler skvettlapp bak hjulene. Det har sjelden nyere biler i dag og det bidrar til at risikoen for steinsprut øker.

Dette synes MC-førere er skumlest når de kjører
For MC-førerne gjør grusen i veibanen det vanskeligere å holde seg på to hjul og mange har fått merke hvor lett det er å miste kontrollen. I en undersøkelse Norstat har gjort for Frende sier nesten én av tre MC-førerne at grus og annet smårusk i veibanen er det de frykter mest når de kjører.

– Det eneste MC-folket frykter mer enn grusen er at bilister ikke ser dem i blindsona. Det sier noe om at det er et problem mange har fått kjenne på, sier Roger Ytre-Hauge.

Han har noen tydelige råd til MC-fører denne sesongen. 
• Pass på litt ekstra fram til veibanen er ryddet, det skal ikke mye til før du sklir. 

• Husk at kjøreferdighetene dine kan være rustne etter fjoråret, så bruk litt tid på å komme inn i det.

• Ikke ta for gitt at bilisten alltid vet at du er der, hvis du ligger i blindsona. 

Dette gjør du hvis du får steinsprutskade i år
• Glasskader dekkes på delkasko eller kasko høyere dekning hos de fleste forsikringsselskapene. 

• Få bilen til verksted så fort som mulig, før skaden blir større og dyrere. Verkstedet vurderer om skaden skal repareres eller om ruta må byttes. 

• Er skaden midt i synsfeltet ditt? Da kan ruta måtte blir byttet selv om sprutskaden er liten. 

• Det er store variasjoner i hva det koster å reparere steinsprutskader. Mindre hakk koster gjerne mellom 600 og 800 kroner. Hvis ruta må skiftes, koster det fort mellom 10.000 og 12.000 kroner. Får du en rute-skade på bobilen din koster det fort mellom 50.000 og 60.000 kroner. 

Kilde: Frende Forsikring

Motorsykler er spesielt utsatt nå på våren før veiene er feiet og vi har fått en god runde med nedbør som vasker vekk støvet. (Foto: Colourbox)


Del:
Annonse