– Det er alvor for den norske villaksen. I løpet av min levetid er antallet villaks i Norge halvert. Når vi nå begrenser årets fiske, er det til det beste for både laksen og alle som bruker lakseelvene, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
– Etter at vi siden 2021 har hatt tre av de dårligste lakseårene historisk sett, ser vi oss nødt til å ha strenge begrensninger i fisket i år. Dette gjør vi for å kunne sikre laksen som nasjonal ressurs for fremtiden, sier Hilde Singsaas, direktør for Miljødirektoratet.
Fiskebegrensninger i 42 elver
Miljødirektoratet sendte i januar ut forslag til endringer i reglene for hvor og når det er lov til å fiske og ikke, og mottok 95 innspill fra berørte parter. Nå har direktoratet vedtatt endringer i de gjeldende bestemmelsene for laksefisket i elver.
Det blir endringer i 42 elver, sammenlignet med reglene som gjaldt i fjor. I 37 av disse blir det innstramninger enten i fisketid, kvoter eller begge deler, og fem vassdrag blir helt stengt for fiske.
Forstår alvoret
– Mange berørte parter har vært enige i Miljødirektoratets innstramminger, og det er tydelig at mange ser bestemmelsene som et helt nødvendig felles tiltak for å sikre bærekraftige laksebestander for fremtiden, sier miljødirektør Hilde Singsaas.
I fjor måtte Miljødirektoratet på kort varsel stenge laksefisket mange steder. Årets endringer i bestemmelsene om laksefisket har til hensikt å gjøre sesongen mer forutsigbar for både fiskere og næringsdrivende.
Mer forutsigbart
– Lakseelvene betyr mye for mange av oss. I fjor måtte vi stenge dem brått, til både fortvilelse og forståelse fra dem som bruker elvene. Jeg er glad at vi går inn i en sommer der vi fortsatt vil kunne fiske i mange av Norges flotte lakseelver, men på en mer skånsom måte. Dette beskytter laksen, samtidig som det er mer forutsigbart for lokalt næringsliv, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Her er de 42 elvene hvor Miljødirektoratet strammer inn eller stenger laksefisket:
• Agder: Tovdalselva, Mandalselva og Lygna får reduserte kvoter. Otra får redusert fisketid og kvote.
• Akershus: Åroselva får kvote.
• Finnmark: Børselv, Bergebyelva, Vestre Jakobselv og Komagelva får redusert fisketid.
• Møre og Romsdal: Korsbrekkelva, Eira, Osenvassdraget og Surna får reduserte kvoter. Rauma og Tafjordelva åpnes ikke for fiske.
• Rogaland: Suldalslågen får redusert kvote. Vikedalselva får redusert fisketid. Storelva i Sauda åpnes ikke for fiske.
• Trøndelag: Orkla, Gaula, Nidelva, Stjørdalselva, Verdalselva, Steinkjervassdraget og Namsenvassdraget får reduserte kvoter.
• Vestfold: Numedalslågen får reduserte kvoter.
• Vestland: Eidselva, Hjalma, Stynelva, Gaula og Nausta får reduserte kvoter. Vikja, Songdalselva, Daleelva (Høyanger), Åelva/Ommedalselva, Hopselva, og Hjalma får redusert fisketid. Gloppen får redusert fisketid og kvote. Modalselva, Haugsdalselva åpnes ikke for fiske. I Nærøydalselva blir det bare tillatt å fiske sjøørret.
• Østfold: Glomma får reduserte kvoter.
Kampen mot Gyrodactylus salaris i Drammensregionen
I Drammenselva og Vestfosselva skal det gjennomføres innledende forsøk med klor (kloramin) for å få kunnskap om hvordan kjemikaliene som brukes spres og fortynnes nedover i elvesystemene. Forsøkene er planlagt gjennomført i månedsskiftet august-september i år.
Basert på erfaringer fra i år vil forsøkene dimensjoneres opp til å omfatte en tilnærmet fullskala behandling av lakseførende strekning i Drammensvassdraget i neste år.
I Lierelva vil det ikke bli noen form for kjemisk behandling i år. Her vil fokus være å ferdigstille planene for behandling og bevaring/re-etablering. Videre vil det bli gjennomført en kartlegging av særlige hensyn knyttet til vanning av grønnsaker m.m. i år.
Andre aktiviteter
I tillegg til bekjempelsesaksjonen i Sande-sonen skal det også gjennomføres forberedende arbeid for kommende bekjempelse i vassdragene i Drammens-sonen, herunder:
• Hydrologisk kartlegging (vandringshinder, spesielle behandlingspunkter m.m.), kartlegging av fiskebestand og eventuell forekomst av Gyro i bekker rundt indre Drammensfjorden.
• Ferdigstille hydrologisk kartlegging i Drammensvassdraget, bl.a. deler av Vestfosselva og Drammenselva oppstrøms Hellefoss.
• Supplere stamfiskmateriale til genbank.
• Kartlegging av sensitive landbruksproduksjoner i Lier.
FLERE SAKER
Festsalen i rådhuset invadert av hundre sjakkspillende 5. klassinger
Olav Aas og band går i Hermans fotspor
Bløtkake og fest for åpning av ny Eurospar i Hokksund