DRBV bytter altså ut enkeltregningene med et årlig gebyr. Dette er politisk vedtatt i samtlige eierkommuner, men uten at det er informert spesielt godt om denne omleggingen. Mange har derfor reagert på omleggingen, og for noen, som ikke har behov for feiing mer enn hvert tredje eller fjerde år, kan et årlig gebyr på 578 kroner virke vel dyrt. Faktura ble nylig sendt ut med forfall 7. mai.
Her begrunner de hvorfor:
I stedet for å sende innbyggerne regning etter hver feiing eller hvert tilsyn, slik som er gjort tidligere, er det fra og med 2025 innført et årlig gebyr på 578 kroner. Det årlige gebyret dekker både feiertjenester og tilsyn med fyringsanlegg. Gebyret kommer i stedet for faktura i etterkant – nå slipper vi altså å få regning etter at vi har hatt feiing eller tilsyn.
Hvem får gebyr?
Gebyret sendes til boliger som er registrert med minst ett aktivt røykrør (pipeløp). Dersom du ikke har fyringsanlegg i boligen din, får du ikke tilsendt gebyr.
Fritidsboliger og større fyringsanlegg (industri) faktureres fremdeles i etterkant av feiing og tilsyn.
Likt resten av landet
Denne endringen gjør at gebyrmodellen blir mer lik slik det gjøres i resten av Norge. Så vidt vi i Drammensregionens brannvesen er klar over er det ingen andre feiervesen i landet som fakturerer i etterkant, slik vi har gjort frem til nå.
Mer forutsigbart
Den gamle gebyrmodellen var sårbar ved uforutsette hendelser, og mindre forutsigbar for kundene. Den nye gebyrmodellen skaper mer forutsigbarhet for kundene: Et fast, årlig gebyr er enklere å beregne inn i husholdningsregnskapet enn en større enkeltregning som kan komme litt overraskende på.
Selvkostprinsippet gjelder
Hyppigheten av feiing er behovsprøvd, og i beregningen av gebyret er det tatt utgangspunkt i et gjennomsnitt. Det betyr at den nye gebyrmodellen vil bli litt billigere for noen, litt dyrere for noen, men for de aller fleste vil prisen bli den samme som tidligere. Dette er i tråd med hvordan det gjøres i resten av landet.
Våre tjenester drives etter selvkostprinsippet. Det betyr at vi ikke skal gå i overskudd, kundene betaler kun det tjenesten faktisk koster. Dette ligger til grunn også i den nye gebyrmodellen.
Bredere arbeidsoppgaver
I 2020 ble tittelen «feier» endret til «brannforebygger». Det er et symbol på at feieryrket har bredere arbeidsoppgaver enn kun feiing. Myndighetene har gitt tydelig signal om at brannforebyggerne skal bruke mer tid på rådgivning, veiledning og opplæringsarbeid. Dette er blant annet som følge av endrede fyringsmønster, som gjør at forebyggerens oppgaver endres i takt med utviklingen på området.
I 2024 ble det gjennomført en politisk prosess, hvor alle Drammensregionens fem eierkommuner vedtok at ny modell skulle innføres.
For at Drammensregionen skal utvikle seg mer i takt med resten av landet, får vi derfor nå en gebyrmodell som er lik resten av Norge. Brannforebyggeryrket er i stadig utvikling, og vi i Drammensregionens brannvesen ønsker å tilby gode, moderne tjenester til våre innbyggere.
Med vennlig hilsen
Kristin Grydeland
Informasjonskonsulent
FLERE SAKER
Eneboligbrann i Lyngveien i Hokksund
Folkevandring til akuttdag på Hokksund Flyplass
Anders B. Werp inn i Viken Skogs styre