Vi tok en prat med henne om hva prisen betyr, hvorfor entreprenørskap er viktig i skolen – og hvordan veien hennes har sett ut frem til i dag.
– Gratulerer med prisen! Hvordan føles det å bli kåret til årets entreprenørskapslærer?
– Hva skal jeg si, det kommer overraskende på – det er jo ikke sånn at jeg regner med å bli årets entreprenørskapslærer. Men det er veldig stas. Jeg tenker også at jeg ikke blir det uten årets elever heller. Elevene er jo en bidragsyter og gjør hverdagen min veldig spennende og givende. Det er først og fremst elevene som gjør at det er gøy å jobbe med dette. Jeg brenner for en litt annen undervisningsmetode, mer praktisk rettet, hvor elevene jobber mye i grupper. For det er sånn det er ute i arbeidslivet – vi jobber i team. Det er sjelden du sitter alene på jobb, og da må vi kunne forholde seg til andre mennesker. Det bør vi få trent på allerede på skolebenken, sier hun.
– Hva tror du gjorde at akkurat du ble valgt ut til å få denne utmerkelsen?
– Jeg har jo jobbet med ungdomsbedrift helt siden jeg startet som lærer, og kastet meg ut i det som nyutdannet i 2015. Det har bygd seg sakte, men sikkert opp. Det var noen år jeg var i permisjon, og da viste de en graf over antall ungdomsbedrifter på Eiker videregående. Den grafen stupte i bunn da jeg var borte, så vi er jo avhengig av ildsjeler som tror på konseptet og metoden. Jeg har hatt tett oppfølging med Ungt Entreprenørskap, og de som jobber der. Jeg er ivrig på å spørre hvis det er noe jeg lurer på, og vi har også utvidet tilbudet her med entreprenørskap som programfag på studiespesialisering. Vi har hatt økning i ungdomsbedrifter de siste årene.
– Kan du fortelle litt om bakgrunnen din? Hva gjorde du før du ble lærer?
– Jeg har en bachelor i økonomi og administrasjon. Det var litt tilfeldig at jeg endte opp der, jeg brant ikke veldig for det, men det ble sånn. Det var litt todelt – jeg elsket alt som hadde med organisasjonsutvikling og ledelse å gjøre, men ikke så mye det som handlet om tall og regnskap. Da jeg jobbet på kontor kjedet jeg meg litt ved skrivebordet. Jeg trengte en mer variert hverdag, og da tenkte jeg at lærerutdanningen kunne passe perfekt. Da kunne jeg drive med det jeg synes er spennende.
– Jeg har også jobbet mye i butikk ved siden av studiene – blant annet i blomsterbutikk – og synes servicebiten er veldig interessant. Jeg tok PPU og ble ansatt her på Eiker videregående det samme året jeg var ferdig. Det var den første jobben jeg søkte på, og jeg fikk den. Jeg startet på salg, service og reiseliv, hvor jeg fikk jobbe med markedsføring, organisasjon og service. Etter hvert har vi også fått entreprenørskap som programfag, mye på grunn av ungdomsbedriftsarbeidet vi gjorde i det utdanningsprogrammet, forteller Juliane.

(Foto: Ungt Entreprenørskap)
– Hva betyr entreprenørskap for deg personlig – og hvorfor mener du det er viktig for elever?
– For meg handler det om skaperglede, og at du brenner for det vi driver med. Jeg ønsker at ungdommer – særlig de som kanskje har lite motivasjon og er rastløse – skal få en annen type undervisning. Teknologien rundt oss gjør at vi stadig trenger nytt påfyll for å holde konsentrasjon og motivasjon oppe. Derfor tenker jeg det er viktig at elevene får mulighet til å styre hverdagen sin litt selv, og bygge en bedrift basert på det de interesserer seg for. Kanskje det kan øke motivasjonen deres. I tillegg er det mange konkurranser knyttet til ungdomsbedrift, og det kan være veldig motiverende. Det gir en annen smak på skole, rett og slett.
– Samfunnet utvikler seg raskt, og ny teknologi – som kunstig intelligens – er en del av fremtiden. Den kommer til å bli enda bedre og mer effektiv, og da må vi lære ungdommene å bruke den på en måte som gjør dem sterkere i arbeidslivet, ikke hemmet av den. Entreprenørskap gir elevene en god måte å samarbeide på, lære seg selv og hverandre å kjenne, og fordele oppgaver etter styrker. Vi er ikke gode på alt, men sammen kan vi bli et sterkt team. Det synes jeg er noe av det fineste med entreprenørskap, sier Juliane avslutningsvis.
Artikkelen er skrevet av:
Anna Cornelia Frodahl Larsen og Kristine Karlsen
elever på vg2 medie- og informasjonskunnskap
Artikkelen ble først publisert på nettsidene til Eiker vgs og er gjengitt med en viss redigering etter avtale.
FLERE SAKER
Eneboligbrann i Lyngveien i Hokksund
Folkevandring til akuttdag på Hokksund Flyplass
Anders B. Werp inn i Viken Skogs styre