– I fjor uførte vi 5.425 assistanser gjennom påsken. Vi ser at mange av trafikkulykkene skjer i påskeutfarten fredagen i palmehelgen. Her registrerte vi i den travleste timen registrerte hele 76 bilberginger. Mellom klokken 08.00 og 13.00 registrerte vi i snitt 70 bilberginger i timen, sier landssjef i Viking Norge, Mikkel Skullerud.
Påskehelgen har i flere år bydd på utfordringer i trafikken. Veiassistanseselskapet har undersøkt antall ulykker med personbil de tre siste årene fra fredagen i palmehelgen til 2. påskedag.
Totalt utførte Viking 5.425 assistanseoppdrag gjennom påsken i fjor. Det er på nivå med året før. I påsken 2023 ble det registrert 5.418 assistanseoppdrag og 5.098 i 2022.
Mandag etter palmesøndag viste seg som påskens travleste dag hvor selskapet registrerte 785 assistanser i 2024 etterfulgt av fredagen før palmehelgen. 2023 fulgte samme mønster med henholdsvis 756 assistanser på mandagen i påskeuken og 702 på fredagen før.
– De fleste henvendelsene gjelder hendelser som er resultat av uoppmerksomhet. Det kan være mindre utforkjøringer, mindre kollisjoner på parkeringsplasser eller punkteringer. Uhell skjer lett når det er mange biler på veiene. Vi må ha fullt fokus på veien og trafikken til enhver tid, sier Skullerud.
– Høy stressfaktor øker dessverre både farten og uoppmerksomheten. Fredagen før påsken opplever vi at folk fortsatt er i jobbmodus samtidig som de har fulle biler med barn som kan stjele oppmerksomheten.
Før påskeutfarten i år har Viking laget sin egen utgave fjellvettreglene – kjørevettreglene.
Håpet er at de vil bidra til færre trafikkuhell.
1. Planlegg turen og meld fra hvor du skal, men ikke send melding mens du kjører. Taster du, tar du øynene vekk fra veien i minst fem sekunder. I en fart på 80 km/t er det nok tid til å kjøre lengden til en fotballbane.
2. Tilpass turen etter evne og forhold. Ikke drikk store mengder alkohol kvelden før avreise. Er du i tvil, så bør du vente til du er sikker på at du er edru.
3. Ta hensyn til værvarsel. Er det meldt spesielt dårlig vær, bør du vurdere å flytte reisetidspunktet. Vær forberedt (på uvær og kulde), selv på korte turer. Fest beltet riktig og pakk klokt. Løse brusflasker eller iPad-er i bilen kan gi store skader om du kolliderer. Ved en kollisjon vil en slalåmstøvel få vekt tilsvarende over 100 kilo.
4. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre. Det er alltid nyttig med et førstehjelpsskrin, varseltrekant og refleksfest dersom ulykker skulle forekomme.
5. Ta trygge veivalg. Hold farten nede. Er det glatt må du kjøre saktere enn fartsgrensen. Tilpass kjøringen til forholdene.
6. Bruk kart og kompass, og følg med på trafikkmeldingen. Vær forberedt på kø og ikke stress med ting du ikke får gjort noe med. Stress ødelegger godfølelsen og kjøregleden.
7. Vend i tide, det er ingen skam å (snu) vente. Ta en pause og nyt en kvikk lunsj slik at du har full oppmerksomhet når du kjører. Husk at 24 timer uten søvn tilsvarer én i promille. Det kan være smart å ta en liten lur. Tar du en powernap er det viktig at den er så kort at du ikke når det dype søvnstadiet. Den bør ikke vare i mer enn 20 minutter.
8. Spar på kreftene, og ring bilberging om du trenger assistanse.
FLERE SAKER
Økte bilkostnader: Bilister må låne penger for å betale
Mange kjører ulovlig – glemmer å re-forsikre bobilen
Venter du på en pakke? Posten advarer mot nytt svindelforsøk