På torsdag denne uken samles bransjen til den årlige Designindustrikonferansen i Oslo. Her skal det avgjøres hvem som har gjort seg fortjent til prisene Årets produkt, Årets eksportbedrift, Årets merkevarebygger og Klassikerprisen.
Årets eksportbedrift – nominert: Aclima
86 år etter at de lagde den første filtsålen av ullavfall, har Aclima vokst til å bli en populær leverandør av kvalitetsprodukter i ull til både privat- og proffmarkedet. De hevder seg også sterkt utenfor Norges grenser.
Fra 2023 til 2024 økte eksporten med 16 prosent, slik at 61 prosent av omsetningen nå stammer fra eksportmarkedene. I fjor åpnet Aclima showroom med tre ansatte i København, og mot slutten av året sikret Krøderen-bedriften seg en viktig rammeavtale med NATO.
Nå er Aclima nominert til prisen Årets eksportbedrift.

Årets produkt – nominert: «SkateX» av Rottefella
Hele ni år tok det å utvikle SkateX, et innovativt nytt bindingssystem for langrennsski. Metallpinnen foran på skoen er blitt erstattet av en cleat under tåballen. Dette gir sterkere forbindelse og bedre stabilitet ved skøyting.
Systemet, som er designet av Thomas Holm, Jørn Frode Danielsen og Magnus Andersen for Lierstranda-baserte Rottefella, har blitt omfavnet av skiløpere både i Norge og utenlands. Nå kan det også vanke produktpris til nyvinningen fra Lierstranda.

Klassikerprisen – nominert: «Solveig Kjøkkenhåndkle» av Solberg Spinderi
«Solveig» er en småmønstret tekstil som opprinnelig ble designet av Astrid Sampe i 1958, og som siden er blitt hentet fram fra Solberg Spinderis fantastiske arkiv av historiske tekstiler.
Ved å kombinere bindingene og mønsteret fra 50-tallet med helt nye farger, har spinneriet i Solbergelva skapt et tekstil som er like dekorativ og tidsriktig i dag som da det opprinnelig ble designet.

Sterk vekst – men ikke i Norge
– Den norske design- og ferdigvareindustrien lever og leverer. Gjennom å satse på høy kvalitet og god design, skaper bransjen geniale produkter og sterke merkevarer. Vi har 85 prosent eksportvekst siste 10 år, sier Egil Sundet i Norsk Industri Designindustrien, som deler ut de fire prisene.
Likevel er bransjesjefen bekymret over utviklingen. Han forteller at produksjonen i Norge står på stedet hvil, mens en del bedrifter i stedet investerer i fabrikker i Baltikum og Polen.
– Dette skyldes at rammevilkårene for investeringer og formueskatt er dårligere i Norge. Vi må få denne veksten hjem, slik at Norge får flere bein å stå på i tiden fremover, sier Sundet.


FLERE SAKER
Politiet varsler storøvelser i Mjøndalen denne våren
Lions: Bedre å bygge barn enn å reparere voksne
Åpner ny ombruksstasjon for byggressurser på Herstrøm