– Det er veldig gledelig at bedriftene i Kongsberg-området anser våre kurs som relevante og våre kursdeltakere som veldig attraktive på jobbmarkedet. Det viser at vi har gjort noe riktig og at vi på denne måten kan være med på å åpne noen dører også for mange nye kursdeltakere, sier prosjektleder Tommy Hvidsten hos Fagskolen i Viken.
Som en følge av Kompetanse Norges bevilgning på 10 millioner kroner til Industripilot Kongsberg-prosjektet så tilbyr nå Fagskolen og Universitet i Sørøst-Norge et sterkt utvidet tilbud om kompetanseheving som innebærer totalt ni kurs. Alle kursene er gratis og kan gjennomføres samtidig som du mottar støtte fra Nav, og det er fortsatt god plass på samtlige av kursene. Ett av kursen er et forkurs for de som har vært ute av utdanningssystemet en stund og som ønsker å forberede seg på en etterutdanning.
Øker muligheten for ny jobb
– Vi ønsker hovedsakelig å få tak i kursdeltakere fra Kongsberg-næringslivet som har behov for økt kompetanse eller etter- og videreutdanning, enten de er fast ansatte, permitterte eller de har blitt arbeidsledige på grunn av nedbemanning. Det er plass til 30 deltakere på hvert kurs, og kurs som samler mer enn 15 deltaker vil uansett bli gjennomført. I første omgang skjer dette digitalt på grunn av korona-pandemien, og det er også aktuelt å ta med deltakere fra andre deler av landet dersom kursene ikke blir helt fylt opp, forteller prosjektlederen.
– Alle disse kursene vil gi deltakerne en større mulighet for å få jobb eller til å få en ønsket karriereutvikling. Det dreier seg blant annet om kurs innen industri 4.0 og software-påbygging for ingeniører. All informasjon om kurs og påmelding finner man på kongsberg.no, opplyser Hvidsten.
Data Respons as skal ansette 50
Både bedriften Data Respons R&D Services AS, som holder til i Teknologiparken, og Semcon Norge AS, som ligger på Raumyr, tar imot de nye kursene med åpne armer. Begge Kongsberg-selskapene har et akutt behov for ny kompetanse og skal styrke staben betydelig fremover.
– Vi har tenkt å ansette 50 nye medarbeidere bare her i Norge med det aller første, sier R&D Manager Tom Holtermann Andersen i Data Respons som har holdt til på Kongsberg i over 20 år.
Selskapet leverer teknologiske utviklingstjenester og programvare, med hovedvekt på elektronikk og innebygd programvare, til både lokale, nasjonale og internasjonale selskap. Data Respons, som har selskaper i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland og Taiwan, ble nylig kjøpt opp av det internasjonale selskapet AKKA Technologies som har 21.000 ansatte.
– I Norge er vi 120 ansatte derav 21 holder til her i Kongsberg. Vi har veldig stor aktivitet for tiden, og på landsbasis er vi nå på jakt etter en rekke nye medarbeidere og da hovedsakelig programvare-ressurser. Utfordringen er at det er stor mangel på denne kompetansen for tiden, og derfor er disse kursene som nå tilbys gjennom Industripilot Kongsberg et veldig gledelig og kjærkomment tiltak. Det vi nå trenger er gode programmere som vi kan bidra til å utvikle videre, sier Holtermann Andersen som påpeker at det også er mulig for nyansatte å ha base på hjemmekontor.
Semcon Norge as leter etter medarbeidere
HR-ansvarlig i Semcon Norge AS, Lene Fosso Gravningsbråten, er også på leting etter nye medarbeidere. Selskapet driver med innovasjon og teknologiutvikling på oppdrag for kunder i ulike bransjer, fra tung industri til «life science». Konsernet har totalt 1.800 ansatte fordelt på Norge, Sverige, Storbritannia, Ungarn, Brasil, Kina og Tyskland. Kongsberg-avdelingen (tidligere Devotek) har holdt til i kommunen i over 20 år og er med sine 80 ansatte den eneste norske avdelingen.
– Vi er veldig fornøyde med at det nå settes i gang relevante kurs som det Fagskolen og USN nå tilbyr. Det handler jo hele tiden om å holde seg oppdatert og tilegne seg ny kompetanse i en verden som hurtig endres. I Semcon jobber vi tverrfaglig og forener det fysiske med det digitale. Og vi er ikke bare ute etter programmerere, men ønsker å rekruttere tverrfaglig innen software, elektronikk, kybernetikk og mekanikk. Det er essensielt at de vi rekrutterer har en genuin interesse for teknologi og er interessert i den digitale utviklingen, påpeker Fosso Gravningsbråten.
Nettopp dette industripiloten handler om
I tillegg vil blant andre de tre industrigigantene i Kongsberg; Technip FMC, Kongsberg Defence & Aerospace og GKN Aerospace, som alle var med å ta initiativet til Industripilot Kongsberg, også ha et utstrakt behov for ny kompetanse på sikt.
– Industripilot Kongsberg handler om overgangen til Industri 4.0 og den digitale utviklingen i industrien som bringer med seg helt nye former for samarbeid mellom maskiner og mennesker. Det er derfor veldig gledelig at også bedrifter som dette nå ønsker å tiltrekke seg ny og oppdatert kompetanse. Mye av intensjonen med Industripilot Kongsberg var å identifisere og kartlegge industriens behov for relevant kompetanse, og dette tyder jo på at vi har truffet blink, sier leder av Industrilederforum i Kongsberg; Willy Holdahl.
PROSJEKTLEDER: Tommy Hvidsten, prosjektleder hos Fagskolen i Viken.
FLERE SAKER
Nye krav: Nå skal vi kildesortere mer på jobben
5.800 under 30 år er utenfor jobb og utdanning i Buskerud
Pølser og politikk med næringsutvikling på Sanden