Vi er midt i julebordsesongen og restaurantene melder om stor pågang fra festklare nordmenn. Det betyr økt risiko for at noen setter seg i bilen med promille.
– Bestem deg for å la bilen stå allerede før festen, og ikke kjør før du er uthvilt, årvåken og klinkende edru, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind.
Skremmende tall
Ifølge MA – Rusfri Trafikk, blir rundt 10.000 førere anmeldt hvert år, mistenkt for ruspåvirket kjøring. De siste årene har i underkant av 25 prosent av dødsulykkene vært ruskjøringsulykker.
– Det er skremmende høye tall. Vi må ta ansvar for egen atferd i trafikken. Når du drikker svekkes dømmekraften, risikoforståelsen og reaksjonsevnen – derfor hører alkohol og bilkjøring rett og slett ikke sammen, sier skadeforebyggeren.
Tips politiet hvis du ser en vinglete bil
Generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen, oppfordrer til å hjelpe politiet med å forhindre fyllekjøring. Tips fra publikum utgjør halvparten av de som politiet tar.
– Ser du en som kjører vinglete og utrygt, så ring politiet. Dersom antakelsen var feil, så gjør ikke det noe. Det er mye bedre å tipse en gang for mye, enn en gang for lite. Vi er avhengige av fellesskapet i samfunnet for å skape et tryggere trafikkbilde for alle, sier Kristoffersen.
Slik påvirkes kroppen av alkohol:
• Dårligere konsentrasjon og hukommelse: Selv etter et lite alkoholinntak, og en promille under 0,5, vil alkoholen påvirke konsentrasjonsevnen din, fordi alkoholen påvirker hjernens nerveceller
• Synet blir dårligere: Øynene mister litt av evnen til å omstille seg fra lys til mørke.
• Reaksjonstiden blir markant dårligere: Du oppfatter situasjoner dårligere, og reagerer mindre presist. Du blir mer impulsiv og mindre kritisk, og gjør mer feil.
Kilde: avogtil.no
FLERE SAKER
Black Week: Fire av 10 har funnet bilen bulket på parkeringsplass
Vil ha bedre forutsigbarhet for HV-soldatene
Nye krav: Nå skal vi kildesortere mer på jobben