Ifølge en markedsundersøkelse gjennomført av Treindustrien har prisene på trelast ut fra produsent falt kraftig og er tilbake på nivået før pandemien. Nedgangen er på hele 42 prosent fra desember 2021 til desember 2022.
Byggmax er en av Nordens største byggevarekjeder og satser stort på trelast. Nå ønsker de prisfallet velkommen.
– Ja, nå er trevirke billig igjen. Vi har satt ned prisene i alle våre butikker. Vi skal alltid være billigst, og for eksempel, terrassebord, som vi selger veldig mye av, koster 45 prosent mindre enn for et år siden, sier Niklas Hamberg, norgessjef i Byggmax.
Mest å spare på trevirke
Til tross for prisnedgangen er det fortsatt store prisforskjeller mellom de ulike kjedene. Hamberg merker allerede at kundene ønsker å sikre seg trevirke til lavere priser, men advarer også mot å handle utelukkende etter utviklingen i råvareprisene.
– Vi merker at flere er innom varehusene på utkikk etter førsteklasses byggevarer til lave priser. Mange hjemmefiksere går med byggedrømmer som har vært satt på vent på grunn av kostnadsnivået. Nå merker vi at prisfallet tar dem til butikken, for å realisere prosjektene, men mange glemmer at leverandørenes prisendringer ofte kun er en brøkdel av prisforskjellene du finner mellom de ulike byggevarekjedene, sier Niklas Hamberg.
– Dette gjelder spesielt for privatpersoner, som står uten såkalt proffrabatt. Nær alle de store byggevarekjedene i Norge retter seg mest mot håndverkere, med skjulte rabattavtaler som ikke kommer hjemmefikseren til gode. Vi er en av få som satser på hjemmefikseren, og gir samme lave prisen til alle, forteller Hamberg.
Istedenfor å handle etter råvareprisene, så anbefaler Hamberg at du tar en ekstra halvtime med hengeren.
Tror prisene stabiliserer seg
Sjefen tror ikke prisnedgangen er et kort blaff, og peker på bedre skogdrift og utvikling av nye og bærekraftige materialer.
– Jeg tror situasjonen blir bra en stund fremover, selv om det er vanskelig å si noe helt sikkert. Skogene drives stadig bedre og med bedre driftsmetoder som ikke setter artsmangfoldet i fare. Vi jobber også hardt for å utvikle egne resirkulerte råvarer basert på resirkulert trevirke fremfor nytt trevirke. Vi har kommet langt, og planlegger å lansere nye produkter fortløpende. Jeg tror 2023 blir et stort år norsk hjemmefiksing, forteller Hamberg.
Fem tips for å sikre seg rimelige byggevarer
Selv om prisene har falt med over 40 prosent, så er det fortsatt noen tips og triks du bør følge for å sikre seg billige byggevarer. Hamberg foreslår å følge disse fem tipsene for å sikre at prosjektet ditt blir så billig som mulig.
1. Planlegg godt. Når du skal gå i gang med et prosjekt, lite eller stort, er det viktig å planlegge godt. Da får du full oversikt over hva du trenger og kan planlegge innkjøpene dine deretter.
2. Sjekk pris hos de ulike byggevarekjedene. Prisendringene utgjør kun en brøkdel av prisforskjellen du finner mellom ulike byggevarekjeder. Du sparer fort mer på å sjekke rundt enn å handle etter utviklingen i råvareprisene. Dette gjelder spesielt for privatpersoner som ikke får proffrabatt.
3. Bruk prisgaranti. Ulike byggevarekjeder har ulik prisgaranti. Noen gir pengene tilbake hvis identisk vare er billigere et annet sted, og noen garanterer at de er billigst på hele prosjektet. Det aller viktigste er å bruke dem aktivt. Her kan det være penger å spare.
4. Kjøp brukt. Hvorfor kjøpe nytt utstyr når du kan kjøpe brukt? Det finnes masse utstyr av høy kvalitet som er lite brukt på finn.no.
5. Lei eller lån utstyr. Aller best er om du leier eller låner utstyr til prosjektet ditt. En drill brukes for eksempel i gjennomsnitt kun 12 minutter i løpet av hele sin levetid. Hvis du leier eller låner utstyr sparer du både penger og miljøet. Kanskje du kan spørre en nabo?
FLERE SAKER
På tide å sende julegavene? Denne uka går de første fristene ut
Black Week: Fire av 10 har funnet bilen bulket på parkeringsplass
Vil ha bedre forutsigbarhet for HV-soldatene