21. november 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Frykten for rusede sjåfører troner øverst på topp 10-lista. (Foto: Pixabay)

30 bilførere tas for ruskjøring hver dag – det skaper frykt

Hver dag tas det i gjennomsnitt 30 bilførere for ruskjøring i Norge. Tallene skremmer ikke bare UP og Trygg Trafikk – det skremmer også andre bilister. En ny undersøkelse utført for Frende Forsikring, viser at nettopp rusa sjåfører er det vi er mest redde for i trafikken.
Annonse

Bilførere har svart på hva som bekymrer dem mest i trafikken. Her er topplista.

1. Rusede sjåfører – 74 prosent
2. Dyr i veibanen – 60 prosent
3. Glatt føre – 56 prosent
4. Utenlandske vogntog – 41 prosent
5. Vannplaning – 40 prosent
6. Syklister – 32 prosent
7. Fotgjengere og andre myke trafikanter – 31 prosent
8. Folk som kjører forbi – 20 prosent
9. Rundkjøringer – 3 prosent
10. Ingenting – 3 prosent

Annonse

(Kilde: Frendeundersøkelsen utført av Norstat)

Skremmende statistikk
Tall fra Utrykningspolitiet (UP) viser at 30 bilførere stoppes hver eneste dag mistenkt for ruspåvirket kjøring. Tall fra MA – Rusfri Trafikk viser at 25 prosent av alle dødsulykkene på norske veier har vært ruskjøringsulykker de siste årene.

– Da skjønner jeg veldig godt at det er den klart største frykten bilførere har. Rusede sjåfører på veien er uberegnelig, og ikke noe du kan unngå med egen kjøring. Mange tenker nok også på de mange som ikke tas. Mørketallene er store når det kommer til ruskjøring, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

Kraftig økning i dødsulykker
I 2022 omkom 118 personer i trafikken her til lands. Det var en stor økning fra året før, da 80 mennesker mistet livet. Tallene kommer fra Statens vegvesen.

– Statistikken viser at nesten to av tre omkomne i fjor døde i møteulykker eller utforkjøringer. Jeg håper 2022 var et unntaksår og at ulykkesstatistikken går nedover igjen i år, sier Ytre-Hauge.

Nesten alle er redde for noe
Det er kun tre prosent av de spurte i Frendeundersøkelsen som sier at de ikke bekymrer seg for noen ting når de er ute og kjører.

– 97 prosent er altså redde bak rattet. Undersøkelsen viser også at kvinner er reddere enn menn for alt på lista, sier han.

Kvinners frykt kan være både bra og farlig.
– I trafikken kan frykt bli uhåndterlig og gjøre deg handlingslammet. Men du kan også bli mer årvåken og forsiktig. Ut fra dødstallene ser det ut som frykten hjelper kvinner og at menn har noe å lære. Mer enn 7 av 10 som omkom trafikken i fjor var menn, sier fagsjefen i Frende.

Flere er redde enn før
Under rusede førere på fryktlista kommer dyr i veibanen, foran glatt føre og utenlandske vogntog. I Frendeundersøkelsen fra 2019 var utenlandske vogntog på en solid 1. plass.

– Utover dette er lista omtrent lik i rekkefølgen, men det er betydelig flere som sier at de er redde nå enn da vi spurte sist, sier Ytre-Hauge.

Det er 10 prosent flere som er redde for glatt føre, mens hele 20 prosent flere frykter dyr i veibanen. Vi er også betydelig mer redd for vannplaning, syklister og gående, viser Norstat-undersøkelsen for Frende.

– Jeg håper alle kjører forsiktig og ansvarlig. Jo mer uvettig kjøring og høye dødstall vi ser, jo mer frykt gir det hos folk som kjører. Kjør pent, kjør etter forholdene og avpass farten, så går forhåpentlig ulykkestallene ned og færre trenger å være redde på veiene, sier Roger Ytre-Hauge.

Del:
Annonse