22. november 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Her har det store treet deiset i bakken og delvis inn på barnehagens lekeområde. Til alt hell var det ingen barn eller voksne i nærheten da dette skjedde. (Foto: Harald Martiniussen)

Haug-almen: Fredet alm deiset i bakken like ved barnehage

Er Haug-almen snart historie? Det spørsmålet stiller Anders Hals seg etter at den ene av de «gjenlevende» trærne deiset i bakken like ved barnehagen i forrige uke.
Annonse

Ifølge kirketjener Harald Martiniussen er almene ved Haug kirke fredet og ikke lovlig å hugge ned. Men han sier til Eikernytt.no at det er underlig at dette treet ikke er sjekket og sikret ettersom det var pil råttent.

Barnehagen med ansatte og foreldre reagerte selvsagt sterkt på hendelsen. Ikke lenge før det store treet deiset i bakken, var det barn som lekte i skråningen like ved.

Annonse

– Den store almen ved presteboligen ved Haug kirke gikk delvis over ende 10. oktober. Med det er trolig kanskje det nest siste kapittelet om Norges høyeste alm skrevet, skriver Anders Hals.

Fra 1995 – foto Anders Hals

Han forteller:
Almetrær høyere enn 25 meter er sjeldne her i landet, men hva angår både høyde og alder er Haug-almen helt spesiell. Allerede i 1873 ble den målt til 32 meter (Schübeler 1886), og om den var 200 år da, skulle den være minst 350 år nå.

Den ble fredet på 60-tallet, men stort eldre blir den trolig ikke, for ifølge Judy Velle Hafredal i Opplysningsvesenets Fond skal den nå felles.

Det er vanskelig å få målt både høyde og alder eksakt på et stort og gammelt lauvtre. Høydemåling blir litt vanskelig fordi toppen på slike trær ofte både er vid og flat. Verre er det imidlertid normalt å få målt riktig alder, fordi gamle lauvtrær nesten alltid er råtne inn mot margen.

Knut Fægri (1909-2001) var professor i botanikk og en av de mest betydningsfulle botanikere Norge har hatt. På forespørsel fra ham i forbindelse med ei bok han skrev om alm, målte jeg Haug-almen seint i mai 1995. Jeg kom til at den var drøyt 32 meter høy og den var godt og vel seks meter i omkrets i såkalt brysthøyde.

Den hadde altså ikke vokst mye i høyde de siste 140 åra, men desto mer i vidde og stammediameter. Uansett hvordan det nå går – Haug-almen er rett og slett et fantastisk naturens monument.

Bildet av hele treet er fra seint i mai 1995, mens de øvrige er fra etter 11. oktober i år av Anders Hals.

Foto Anders Hals – tatt etter at treet gikk i bakken. Her var det mye råttent treverk.
Del:
Annonse