Fra 8. – 26. mars gjennomføres Ungdata-undersøkelsen for elever fra 5. til og med 10. trinn. Undersøkelsen vil gi verdifull kunnskap om hvordan barn og unge har det i Drammen kommune.
Eksempler på spørsmål er blant annet hvordan de unge har det på skolen og i hjemmet, om vennskap, hvordan de trives i nærmiljøet og i hvilken grad de har meningsfylte aktiviteter på fritida.
Undersøkelsen vil foregå i skoletida.
Din stemme blir hørt
– Svar på Ungdata-undersøkelsen, da blir vår stemme hørt! Undersøkelsen er viktig fordi den får fram våre behov, som igjen bidrar til at nærmiljøet vårt blir tryggere og bedre for ungdommen, sier nestleder i Ungdomsrådet, Joy Ange Munyeshyaka.
– Ungdata-undersøkelsen skal hjelpe Drammen kommune med å lage det beste ungdomsmiljøet. Derfor er det viktig at akkurat du tar deg tid til å svare på den, oppfordrer Ungdomsrådets leder, Amelia Bakke Ålien.
Én av kommunens viktigste oppgaver innen folkehelse er å ha oversikt over befolkningens helsetilstand. Ved hjelp av svarene på undersøkelsen får kommunen mulighet til å kartlegge barn og unges behov i et bredt spekter av temaområder, da undersøkelsen omhandler de unges forhold til foreldre og venner, skole, lokalmiljø, fritidsaktiviteter, helse, trivsel, rusmiddelbruk, risikoatferd og vold.
– Ungdata-undersøkelsen og Ungdata junior gir oss et bilde av hvordan barn og unge i vår kommune opplever sin hverdag, sier Kebel Fleites, rådgiver i Drammen kommune, og legger til at resultatene vil brukes som kunnskapsgrunnlag i forebyggende ungdomsarbeid, politikk- og samfunnsutvikling, forskning og undervisning.
Dagens oppvekstsvilkår og nye trender
Formålet med undersøkelsen er å gi Drammens unge befolkning mulighet til å fortelle om hvordan det er å vokse opp i kommunen. Dette igjen vil bidra til å skaffe ny kunnskap om oppvekstsvilkår og fange opp trender i ungdomsmiljøene.
Drammen kan sammenlikne seg med andre kommuner og nasjonale tall, og å bidra til forskning. Undersøkelsen er frivillig, og de som svarer kan hoppe over spørsmål de ikke ønsker å svare på. Foresatte får informasjon om undersøkelsen, og kan reservere sitt barn fra å delta ved å gi beskjed til kontaktlærer eller skolen.
Hver skole har sin egen Ungdata-kontaktperson, som kan svare på spørsmål om undersøkelsen. Kommunen gjør mer enn å spørre, og er godt forberedt for å gjøre en innsats der det trengs for å bedre livskvaliteten til barn og unge. Det er blant annet satt i gang et omfattende folkehelseprogram og snart et fritidskortprosjekt.
– Vi håper flest mulig ønsker å svare på undersøkelsen. På den måten får vi et best mulig grunnlag om hvordan ungdom i Drammen har det. Dette er viktig for vårt forebyggende arbeid, sier rådgiver Fleites.
Gjennomføring av Ungdata og Ungdata junior i Drammen kommune i 2021:
– Tidligere har kommunen gjennomført undersøkelsen i 2016 og 2020. I 2020 ble undersøkelsen avbrutt av koronapandemien og årets gjennomføring er en oppfølging av den.
– Undersøkelsen gir barn og ungdom mulighet til å fortelle lokale politikere og myndigheter om hvordan det er å vokse opp i kommunen.
– Ungdata er et bidrag til nasjonal kunnskap og forskning.
– Undersøkelsen er frivillig. De som svarer kan hoppe over spørsmål de ikke ønsker å svare på, og kan slutte å svare underveis, dersom de ønsker det. Foresatte kan reservere sitt barn fra å delta ved å gi beskjed til kontaktlærer/skolen.
– Kommunen sørger for å ha beredskap i etterkant av undersøkelsen for elever som måtte ha behov for det. Det vil si at helsepersonell vi være tilgjengelig for elevene.
Spørsmål i Ungdata-undersøkelsen:
– Forhold til skole, venner og foreldre.
– Fritid og fritidsaktiviteter.
– Helse, trivsel og livskvalitet.
– Mobbing.
– Regelbrudd, vold og rus.
– Foreldres utdanningsnivå.
Det er satt av én skoletime til å svare på undersøkelsen. Undersøkelsen gjennomføres elektronisk ved at elevene logger seg inn på Ungdatas svarside med en tilfeldig engangskode. Elevene svarer ved å krysse av i spørreskjemaet. Det er mulig å få spørsmålene i flere språk og lest opp i spørreskjemaet. Ved bruk av denne funksjonen, skal øretelefoner/-propper benyttes.
Undersøkelsen er anonym, og det er ikke mulig å identifisere enkeltpersoner gjennom dataene som samles inn. Ingen enkeltpersoner vil gjenkjennes når resultatene fra undersøkelsen offentliggjøres.
Artikkelen er hentet fra nettsidene til Drammen kommune etter avtale.
FLERE SAKER
Få julestemning med « Fjøsnisser i juleknipe» på Portåsen
Hyggelig julegrantenning på Rådhuset i Hokksund
Gøy og lærerikt på svømmekurs med ØESK