Bilnøklene stjeles fra gangen i boligen, garderobeskapet i svømmehallen eller ved at den allerede ligger i bilen i garasjen.
– For bileiere er det svært viktig å ha full kontroll på nøkkelen. Den øverste skuffen i entreen er der innbruddstyven leter først. Finn på et lurere sted, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.
– Bilnøkkelen er bokstavelig talt nøkkelen til verdier for flere hundre tusen kroner, og bør tas like godt vare på som for eksempel passet ditt, sier han.
Bryter seg inn hjemme
Alle moderne biler har sikkerhetsteknologi som har gjort at antallet biltyverier har sunket kraftig i Norge de siste tiårene. På 20 år er biltyverier i Norge redusert med over 80 prosent.
Innføringen av elektronisk startsperre som markedsstandard har gjort det vanskelig for biltyvene.
Selv om nyere biler er vanskeligere å stjele, er det likevel stjålet mellom 2.000 og 3.000 biler årlig de siste årene. Det viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge. Rattlås, elektronisk startsperre og GPS-sporing av moderne biler gjør jobben verre for biltyvene.
– Nyere biler som blir stjålet forsvinner nesten uten unntak fordi tyven har klart å få tak i nøkkelen. Slike nøkkeltyverier skjer blant annet ved innbrudd i bolig og tyveri fra nøkkelskap hos bilforhandler eller bedrift. Innbruddene hjemme skjer gjerne som en del av bestillingstyverier av ulike bilmerker og modeller. Da har rett og slett biltyvene gjort grundig forarbeid og peilet seg inn på nettopp din bil, sier Clementz.
Forsterker nøkkelsignalet
– Det er også noen tilfeller av såkalt signalforsterking fra nøkkel i Norge, men disse tilfellene tilhører unntakene. Slik fremgangsmåte er nok mer fremtredende i utlandet, sier Clementz.
– Mitt beste råd er å oppbevare nøkkelen i en matboks i blikk hjemme. Da skjermer du antennen til nøkkelen. Er du ekstra opptatt av sikkerhet, kan nok litt aluminiumsfolie rundt nøkkelen være greit å ha på reise, sier han.
Skygger unna elbilene
Elbiler er lite attraktive å stjele, selv om det skjer enkelte tyverier av disse også, ifølge If.
– Når du er biltyv, vet du ikke hvor mye strøm som er på bilen. Da er det litt nervepirrende å sitte og vente på nærmeste ladestasjon mens du må fylle strøm. Mange elbiler har fiffig sporingsteknologi, kameraer som kan ta bilder av tyven og gode sikringssystemer. Disse tingene gjør elbiler mindre attraktive å stjele. Ladenettverkene er dessuten ganske skrale saker i det fjerne utland. Norske bensin- og dieselbiler derfor mer naturlige å stjele, sier Clementz.
– Å benytte seg av bilprodusentenes ulike antityveritiltak er lurt, for eksempel å slå inn en kode ved oppstart, sier Clementz.
FLERE SAKER
Black Week og jul: Posten godt forberedt til høysesongen
Tidsklemma og utstyrspress hindrer oss i å komme oss ut oftere
På tide å sende julegavene? Denne uka går de første fristene ut