19. september 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Temte Gård- og Bygdesamlinger ønsker velkommen til årets Kulturminnedager med vandring til den gamle steinbrua som var en del av Sølvveien. (Foto: Anne G. Wollertsen)

Kulturminnedagene 2024 på Temte Gård og Bygdesamling på Horgen

Kulturminnedagene er Norges største historie- og kulturarvfestival, og mange dyktige arrangører landet rundt formidler i løpet av ei uke godbiter fra vår mangfoldige kulturarv. Så også på Horgen i tidligere Nedre Eiker.
Annonse

Årets tema er «Spor, nettverk og forbindelser», og landet over vil lokale arrangører den første uka i september formidle aktuell historie, kulturarv og tradisjoner fra sine lokalmiljøer – som knutepunkt i et større nettverk.

Temte Gård- og Bygdesamling på Horgen i Eiker ønsker velkommen til innholdsrike dager for hele familien i Kulturminneuka:

Annonse

Mandag 2. september kan du utvide din kjennskap til lokalhistorien gjennom to spennende og svært interessante foredrag ved to kåsører med førstehåndskjennskap til historiske kart og stedsnavnshistorie:

Karsten Lien, pensjonist fra Statens Kartverk, er et unikum på stedsnavn, og Sidsel Kvarteig, også fra kartverket, er ekspert på historiske kart. Dette blir en artig og informativ kveld.

Helgen 7.-8. september inviteres det til Åpne Dager og Familiedager med kulturhistorisk tur til den unike steinhvelvbrua Brekke bru på den gamle Kongeveien – også kalt Sølvveien – mellom Christiania og Kongsberg og som har 400-års jubileum i år. Brua ligger ca. en kilometer øst for Temte, og det bli transport til brua med minibuss.

Det inviteres også til vandring fra brua og opp til gamle tufter og boplasser i lia mellom brua og Temte. Vandringen foregår på vei og sti, delvis på den gamle Kirkeveien som gikk mellom nedre del av Eiker og kirken i Hokksund. Turens lengde er drøyt tre kilometer, har litt stigning i starten og passer for hele familien.

Forut for besøk på Brekke bru og vandringen blir det enkel undervisning i bruk av kart som du får utdelt til turen. Du får også utdelt spørsmålsliste som svares på underveis, så følg med og bruk øynene godt.

Det blir også mulighet til å få guidet omvisning til utstillingene og de autentiske inventarene i de ulike gamle bygningene på gårdstunet; Hovedhuset Temte, Lillebråten fra Hokksund og Korshorgen fra nabogården, samt Vognutstillingen og 1905-utstillingen på låven.

I låven finner du også en hyggelig kafé begge dager.

Del:
Annonse