Budsjettforslaget vi fikk fra fylkesrådet i Viken, styrt av Arbeiderpartiet og Senterpartiet, høsten 2023, lå om lag 250 millioner kroner for høyt. Egentlig skulle vi tatt ned budsjettet med 250 millioner kroner allerede ved budsjettbehandlingen for 2024.
Vi bevilget oss i stedet bedre tid gjennom å utsette nedskjæringen ett år. Det var det bred enighet om. Derfor blir det en krevende høst inn mot budsjettvedtaket for 2025. Fordelen er at vi har fått bedre tid, bedre prosesser og ikke må ta forhastede beslutninger.
Fylkeskommunedirektøren skal nå bruke om lag to måneder til, for å se hvordan vi skal bruke 3.900 millioner kroner på ulike tjenester i Buskerud. Det blir rammen for fylkets budsjett i 2025. Han skal også se hvordan vi best kan komme ut av situasjonen med å harmonisere utgifter med inntekter, og i tillegg ha en liten økonomisk buffer.
Innstillingen skal invitere oss folkevalgte til å ta kloke valg i vårt videre arbeid med budsjettforslaget. Dette er fylkeskommunedirektørens viktigste oppgave, når han legger frem sitt forslag til budsjett for Buskerud fylkeskommune den 4. november.
Så ønsker jeg også å fortelle at vi har vært i Kommunal- og Distriktsdepartementet for å gjøre dem kjent med den dramatiske økonomiske situasjonen i Buskerud. Vi kom tomhendt tilbake. Det var lite å hente der. Den 7. oktober kommer statsbudsjettet. Jeg har dessverre heller ingen ekstra forhåpninger til det.
Det er i dette lyset Fylkesutvalget i Buskerud hadde et budsjettseminar tirsdag 4. september. Der fikk vi presentert status for det økonomiske omstillingsarbeidet, samt konkrete forslag til mange ulike innsparingstiltak. Budsjettseminaret er et ledd i den nødvendige økonomiske omstillingsprosessen.
Et ekstraordinært omstillingsbehov, som vi har i Buskerud, bør være en åpen og transparent prosess. Det har vi lagt opp til. Her skal innbyggere, ulike interesser og alle de politiske partiene i fylket få god tid til å sette seg inn i forslagene til innsparinger og konsekvensene av disse. Vi skylder innbyggerne våre å ta veloverveide, kloke avgjørelser; for mange av de tiltakene vi gjennomfører de neste årene vil få betydelige konsekvenser.
Etter budsjettseminaret virker det som mange tror at de tiltakene som vi folkevalgte nå har fått lagt frem, er de endelige tiltakene som blir vedtatt. Det er ikke tilfelle. Vi er langt fra i mål med denne prosessen. Det er det viktig å merke seg. Budsjettet for 2025 skal ikke vedtas før 16. desember.
Den økonomiske situasjonen har vært sak i alle fylkesutvalgsmøter i år. Det har også vært tema flere ganger i fylkestinget. Til budsjettseminaret fikk administrasjonen i oppdrag av fylkestinget å snu hver stein for å synliggjøre forslag til tiltak som kan bidra til forsvarlig økonomisk styring av Buskerud fylkeskommune både neste år og i årene som kommer. Dette inkluderer forslag i hele den fylkeskommunale driften; blant annet konkrete kutt i skoletilbudet, tannhelse, samferdsel og administrasjonen. Men som nevnt dette skal først endelig behandles i desember.
Fylkestinget har tidligere bedt administrasjonen om å få et forslag til budsjett med et netto driftsresultat på tre prosent. I tillegg har fylkestinget bedt om en vurdering av hva som må til for å få et resultat på fire prosent. Det var utgangspunktet for tiltakene administrasjonen la frem for oss politikere i budsjettseminaret. Jeg er sikker på at flere av de tiltakene som ble lagt frem, ikke vil bli vedtatt, men det er viktig at de er synliggjort. Nivået på overskuddet vil også bli gjenstand for en egen vurdering.
Følgende skal nå skje. Fylkeskommunedirektøren legger frem sin innstilling til årsbudsjett for 2025 og økonomiplan 2025-2028 den 4. november. Endelig vedtak blir som nevnt først gjort i fylkestinget 16. desember i år. Jeg mener det fortsatt er klokt å følge den fremdriften vi bestemte oss for. Likeledes at vi bruker tiden vi har frem til vi skal vedta budsjettet for å gjøre de gode vurderingene – før vi hopper på løsningene. Jeg har informert de 18 ordførerne i Buskerud om prosessen. I eget parti har vi allerede hatt møte med folkevalgte i kommunene, og det blir sikkert flere møter.
Jeg har full forståelse for de som nå er bekymret for enkelttilbud som fylkeskommunen gir. Samtidig er det viktig å få en bærekraftig økonomi for fremtiden. Vi kutter ikke fordi vi vil, men fordi vi må. Vi skulle hatt 250 millioner å plusse på budsjettet – ikke svekke det. Men det er ikke situasjonen i Buskerud nå. Det er det vi må forholde oss til. Jeg håper fylkestingets partier kan stå mest mulig samlet i den krevende jobben som nå må gjøres.
Tore Opdal Hansen
Fylkesordfører (H)
FLERE SAKER
5.119 pakker venter på å bli hentet bare i Buskerud
Årets julebord – gode minner eller bare sure oppstøt?
Budsjettet, kommuneplanens arealdel og fremtiden til Lerberg