19. september 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Kriminelle har for lengst oppdaget at kontrollen med informasjonen som sendes inn er minimal, sier adm. direktør Karen Kvalevåg i Revisorforeningen.

NÆRINGSLIV: Sterkere lut må til for å stoppe selskapstyveri

Regjeringen går ikke langt nok når den nå foreslår endringer i lovene som regulerer offentlige registre for selskapsinformasjon. Fortsatt vil døren stå vidåpen for kriminelle. Det skriver Revisorforeningen i en pressemelding.
Annonse

Det kan tas enkle grep som vil være effektive mot selskapstyveri, at noen uberettiget kan få fjernet styremedlemmer og daglig leder i registrene og få registrert seg selv i stedet. 

Enhetsregisteret og Foretaksregisteret har en sentral rolle i førstelinjen i bekjempelse av økonomisk kriminalitet og arbeidslivskriminalitet. Den rollen svekkes om det ikke er tilfredsstillende sikkerhet for at dataene i registrene er korrekte.

Annonse

– I dag ser vi at kriminelle i stadig større omfang utnytter den tilliten som offentlig tilgjengelig selskaps- og regnskapsinformasjon nyter. De har for lengst oppdaget at kontrollen med informasjonen som sendes inn er minimal, sier adm. direktør Karen Kvalevåg i Revisorforeningen.

Forslagene går ikke langt nok
Revisorforeningen har lenge påpekt at det er for lett å sende falsk informasjon til Brønnøysundregistrene. Og at kontrollen er for svak.

– Det er på høy tid at det kommer endringer i lovgivningen. Vi støtter forslagene fra Regjeringen. Samtidig mener vi at de ikke går langt nok. Det vil være svært effektivt hvis vi kan få til at enhver endring av opplysninger i Foretaks- og Enhetsregistret som gjelder personer med roller i foretaket, må bekreftes av de personene det gjelder, sier Kvalevåg.

– Før et avtroppende styremedlem eller daglig leder fjernes fra registeret, må det kreves at vedkommende bekrefter endringen med sikker elektronisk signatur. Det samme må kreves av de som er påtroppende i disse rollene. Med forslaget som nå foreligger, vil det fortsatt være mulig å få registrert endringer basert på en generalforsamlingsprotokoll som i sin helhet er forfalsket, sier Kvalevåg.

– Det må være krav til en toveis bekreftelse for å hindre selskapstyveri, sier Kvalevåg.

Det må settes en stopper for regnskapsjuks
– Også regnskapsjuks er altfor enkelt å gjennomføre. Det må bli bedre kontroll på innsendte regnskaper, og det bør settes en stopper for muligheten til å endre regnskaper tilbake i tid. Sistnevnte har nå også Finanstilsynet tatt til orde for, sier Kvalevåg. 

– Det er viktig at vi skjønner alvoret. At dagens trusselbilde krever sterkere kontroll. Regnskapsregisteret i Brønnøysund må få ressurser og mandat til å sette en stopper for det omfattende regnskapsjukset vi nå ser.

– God registerkvalitet er en forutsetning for at registrene forsetter å ha tillit og legitimitet hos brukerne. Dagens situasjon utfordrer hele vårt tillitssamfunn. Derfor må effektive tiltak gjennomføres raskt, avslutter Kvalevåg.

Del:
Annonse