19. september 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

28 tonn tunge MS Eikern heises forsiktig over land til vuggen som er bygget like ved bryggen. Mannskap og friville hadde møtt opp for å se det hele.

Spektakulært løft da MS Eikern skulle på land i dag

Med sine 28 tonn ble det et spektakulært løft med en kjempekran da MS Eikern ble løftet på land ved brygga i Vestfossen i dag. Båten måtte opp for gjennomføringen av vedlikehold og en fem-års kontroll før den kan settes i trafikk igjen neste vår.
Annonse

Etter noen hektiske sesonger og uten å ha vært klar av vannet de siste fem årene, var det på tide å få MS Eikern opp for en nærmere inspeksjon og eventuelle reparasjoner.

Og i formiddag var tiden kommet da turistbåten på Eikern kunne løftes klar av vannet og settes på land for vinteren. Det skjedde med en kjempekran og etter bygging av en stor krybbe på brygga i Vestfossen.

Annonse

– Vi har tidligere hatt den på slipp i Eidsfoss, men denne løsningen med en vogge her på brygga gjør det så mye enklere for oss, sier daglig leder i selskapet som eier båten, Jørn Kvilhaug.

I Eidsfoss er slippen naturlig nok skrående og det var vanskelig å komme til hele båten – spesielt ut mot fjorden. Men i Vestfossen er det bygget en vugge og hele båten ligger godt plassert og ikke minst sikkert på land.

Her rigges det klart til den tunge løftet. Arbeidene startet i dag tidlig og ved 10-tiden kunne de starte med løftet etter noen finjusteringer av stroppene.

Her skal det bygges stillas rundt og så skal den pakkes inn slik at det kan jobbes under disse i løpet av høsten og våren. Det er Sjøfartsdirektoratet som fører tilsyn med slike båter og kontrollene er strenge.

Derfor må det grundig vedlikehold til før båten kan kjenne vann under kjølen igjen rundt første mai neste år. Det skal blant annet byttes noen bordganger og motorene skal sjekkes samtidig som akslinger og propeller skal overhales. Skroget over vannlinja bærer også preg av bruk og nærkontakt med bryggene slik at her trenges både reparasjon og et nytt strøk med maling.

Her henger den 28 tonn tunge MS Eikern før den svinges forsiktig inn over parken og bort til vuggen som skal være dens hjem til mai neste år.

MS Eikern har ifølge Jørn Kvilhaug hatt en god sesong og hadde sin siste tur 8. september. 25. mai neste år er det planlagt for første tur i neste sesong om alt går etter planen. Båten skal på vannet igjen rundt 1. mai for de siste arbeidene og inspeksjon slik at de er godkjent og sikker for persontrafikk også i 2025-sesongen.

– Vi har sørget for alle nødvendige tillatelser for å plassere båten her og det vil gjøre jobben vår så mye lettere med denne plasseringen. Tidligere har vi måttet farte fram og tilbake til Eidsfoss for den minste ting, sier Kvilhaug.

Skroget over vannlinja bærer preg av nærkontakt med bryggene og trenger en omgang med både pussing og maling. Men her blir arbeidet langt lettere enn det har vært på slippen i Eidsfoss tidligere år.

Del:
Annonse