19. september 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Frank Tore Larsen har et lite overtak i kampen om NM-tittelen, men det krever at han holder seg på veien og kjører opp mot sitt beste.

Kan Frank Tore Larsen ta NM-tittelen også i år?

Kommende lørdag avsluttes årets Norgesmesterskap i rally med det tradisjonsrike Rally Hedemarken. Åtte faretsetapper på kjente og gode rallyveier skal deltakerne gjennom etter at de har rullet fra start ved Stangehallen. Frank Tore Larsen fra Eiker skal kjempe mot Henning Solberg om NM-tittelen.
Annonse

Årets utgave av det tradisjonsrike løpet inkluderer en kombinasjon av kjente fartsetapper fra de siste årene i Stange og Løten, samt en ny etappe som ikke har vært brukt på en stund. Ekeberg, Brenna og Rokosjøen med det velkjente Engseth-hoppet er kjente etapper som deltakerne liker godt.

Romedal, som vil gå mellom Brenna og Rokosjøen, er en ny, spennende etappe som ender i Åsbygda. Alle etappene kjøres to ganger med en servicepause imellom. Totalt 97 km fordelt på åtte fartsetapper kjøres før vinnerne i de respektive klassene kåres.

Annonse

Rally Hedemarken er årets sjette og siste NM-runde. 89 deltagere stiller til start ved Stangehallen lørdag morgen. Det er ventet hard kamp om lørdagens totalseier og stor spenning om NM-tittelen i toppklassen mellom Frank Tore Larsen og Henning Solberg. Larsen har et knapt forsprang på Solberg før lørdagens løp.

Det er fire NM-klasser i årets mesterskap. Det er klasser for firehjulsdrevne internasjonale biler, tohjulsdrevne internasjonale biler, firehjulsdrevne nasjonale biler og tohjulsdrevne nasjonale biler. Totalt inneholder mesterskapet runder, tre på snø, to på grus og en på asfalt.

Det er i klassen for de internasjonale firehjulsdrevne bilene de raskeste bilene og de mest kjente profilene befinner seg. Så langt i år har det vært tre forskjellige vinnere på fem løp.

Det var regjerende norgesmester Frank Tore Larsen fra NMK Modum & Sigdal som åpnet med seier i Sigdalsrally med sin VW Polo R5. Så slo veteranen Henning Solberg hardt tilbake og vant Rally Hadeland med sin Skoda Fabia RS Rally2. I Numedalsrally gjorde Eyvind Brynildsen et innhopp i VW Polo og gikk helt til topps, fulgt av Larsen og Solberg, før Larsen gikk til topps igjen i både Aurskog-Høland Rally og Rally Larvik.

Larsen og kartleser Lars-Håkon Lundgreen fra NMK Modum & Sigdal leder med sin VW Polo Rally2 og 120 poeng. Henning Solberg fra KNA Indre Ytre Østfold og kartleser Ilka Minor fra Østerrike har kjørt inn 117 poeng totalt så langt med Skoda Fabia Rally2. De har poeng i alle fem runder, mens Larsen har brutt et løp. Alle må stryke et løp, så slik sett har Larsen et psykisk overtak foran finalen på Hedemarken.

På en tredjeplass følger Anders Grøndal fra Asker & Bærum Motorsport i Skoda Fabia Rally2 med 102 poeng. Grøndal har solgt sin Skoda og stiller ikke i NM-finalen. Hans bronsemedalje er uansett ikke truet. Thomas Kvam og Stian Johnsen i Citroën C3 Rally2 ligger på fjerdeplass med 60 poeng.

I den internasjonale klassen for tohjulsdrevne biler er Steve Røkland fra KNA Kongsvinger klar mester og stiller ikke bak rattet på lørdag. Også han har solgt sin bil, og er i gang med forberedelser til neste sesong.

Men Røkland stiller som kartleser for en av sølv-kandidatene, Herman Lie-Nilsen i Peugeot 208. NMK Modum & Sigdal-føreren har 87 poeng så langt, På en tredjeplass følger allsidige Marius Solberg Hansen fra Asker og Bærum Motorsport. Sammen med kartleser Erik Storø har han kjørt inn 71 poeng i sin Peugeot 208.

I klassen for nasjonale biler med firehjulsdrift er det Ole Gunnar Skogli og Anders Nygård fra NMK Nore og Uvdal som har sikret gullet allerede med sin Subaru. De har kjørt inn 116 poeng med to seire og to tredjeplasser som tellende resultat så langt.

På andreplass ligger Fredrik Magnussen fra NMK Modum & Sigdal med kartleser Truls Briskelund i Subaru med 81 poeng. På en tredjeplass ligger Petter Sæves Waskaas fra NMK Grenland med sine 66 poeng. Waskaas har poeng kun fra to løp i år, men de har han til gjengjeld vunnet begge to, senest Rally Larvik.

I nasjonal klasse for tohjulsdrevne finner vi Anders Kjær fra NMK Larvik og kartleser Gøril Underbakke på topp. De har kjørt inn 109 poeng så langt i år, først med en Ford Escort og i de siste løpene en Toyota Corolla.

Ib Vegard Andersen og Kari Anne Ramstad fra NMK Modum og Sigdal følger på andreplass i sin Volvo 242. De har plukket poeng i samtlige fem runder så langt, og har ikke mulighet til å øke sine 90 poeng tilstrekkelig til å gå forbi Kjær/Undebakke.

På en tredjeplass ligger Christian og Ole Martin Sagli fra KNA Kongsvinger. De har 80 poeng så langt i sin Volvo 242, og har absolutt mulighet til å kjempe om sølvet. Heine og Sunniva Rudi fra NMK Nore og Uvdal, ligger på 4.plass og har kjørt inn 76 poeng. De er også så absolutt med i medaljekampen med sin Peugeot 206. 

I historisk klasse er det Norgescup, og den ledes av Vidar Nordbø fra KAK i Volvo 240. 11 poeng bak ham ligger Olav Fredriksen fra Asker og Bærum Motorsport og Birger Gundersen fra samme klubb på en delt andreplass. Kun fire poeng bak seg har de Petter Fausko, også han fra Asker og Bærum Motorsport.

Rally Hedemarken har sin base ved Stangehallen, der også start, målgang og serviceplass befinner seg. Deltakerne starter fra klokken 09.00 og målgang er klokken 15.22. NRK1 sender en halv times oppsummering av løpet mandag kveld kl. 22.15, en sending som også vil være tilgjengelig på NRK TV.

Rallyradio høres under hele løpet på www.rallynm.no

Del:
Annonse