27. september 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Vinnerlaget bestående av (f.v.) Tobias S. Engelien, Torjus Marhaug Sauar, Adrian Rønning, Sølve Skretteberg og Sverre Fossum Lie. Gullbilletten fikk de av ordføreren.

Forslag om elvemuslinger ga gullbillett til Oslo rådhus

Fem ungdommer fra Eiker Videregående skole fikk i dag gullbillett til finalen i Ungt Entreprenørskap i Oslo rådhus 12. november. Under en innovasjonscamp på skolen ble 90 elever utfordret til å finne den beste måten å redde Oslofjorden på. Dyrking av elvemuslinger var vinnernes svar.
Annonse

Oslofjorden har enorme utfordringer med tanke på livet under vann, forurensning fra landbruket og ikke minst mangel på fisk og annet liv i fjorden. Derfor har Ungt Entreprenørskap arrangert en innovasjonscamp på Eiker Videregående skole med «Vannet vårt» som tema. Også en rekke andre skoler gjennomfører det samme opplegget.

De 90 elevene ved Eiker vgs fikk ikke vite noe om temaet på forhånd og måtte vise all sin kreativitet og kløkt for å løse oppgaven som best de kunne. Og det var store forskjeller i hvordan de skulle løse problemene i fjorden. Det var også store forskjeller i hvordan de presenterte løsningene for de andre ni gruppene som gikk til en finalerunde av totalt 18.

Annonse

Det var elevene på salg, service og reiseliv samt studieforberedende i VG2 og VG3 som deltok i denne konkurransen. Det hele er et ledd i de kommende elevbedriftene som skal etableres i løpet av høsten og som skal lære ungdommene ved skolen om hvordan det er å drive en egen bedrift på godt og vondt.

Juliane Aslaksen Fuglset er lærer på salg, service og reiseliv. Hun sier skolen har mye å gå på når det gjelder å hevde seg i konkurransen om de beste ungdomsbedriftene. Men det satses friskt.

Eiker vgs har aldri gjort det spesielt bra når det gjelder innovasjon og gode ideer for elevbedrifter, men det håper lærer på salg, service og reiseliv, Juliane Aslaksen Fuglset å gjøre noe med. Ideene var de i hvert fall mange av i dag – noen mer gjennomtenkte og gjennomarbeidede enn andre. Men så var det ikke mange timene elevene hadde på seg til å tenke ut løsninger samt lage presentasjoner.

Vil dyrke elvemuslinger
Vinnerlaget bestående av Tobias S. Engelien, Torjus Marhaug Sauar, Adrian Rønning, Sølve Skretteberg og Sverre Fossum Lie, ville dyrke elvemuslinger som renser vannet på en helt naturlig måte for å redde fjorden.

Ifølge juryen som var satt til å bedømme forslagene, greide vinnerne å presentere hvilke utfordringer vi står overfor med tanke på forurensning og de farer det betyr for alt liv i fjorden. Gruppa tok utgangspunkt i noe som allerede finnes, men dens potensiale utnyttes pr. i dag ikke til sitt fulle. Det var spesielt bærekraftfokuset til gruppen som imponerte juryen og ideen om at bestanden av elvemuslinger kan økes betraktelig gjennom kultiveringsanlegg.

De hadde ingen lett oppgave i juryen. F.v. ser vi Meva Kristoffersen, Ole Fredrik Thon Karlsen, Alexander Eliassen og Hans Petter Ellingsen.

Daglig leder i Ungt Entreprenørskap i Buskerud, Erlend Eggen ledet dagen sammen med Juliane. De hadde store forhåpninger til ungdommene og forslagene som ville komme. De håpet også at mange av ideene kunne omsettes i elevbedrifter som kunne utvikle seg til reelle prosjekter i løpet av skoleåret. Dette er viktig for å styrke samholdet i gruppene og gir god trening i gruppearbeid og finne felles løsninger, ifølge de to.

Eiker vgs har kun hatt entreprenørskap som valgfag de to siste årene. Det kan være en av grunnene til at skolen ikke har hevdet seg i slike konkurransen tidligere. Ungt Entreprenørskap har derimot hatt et godt samarbeid med både barne- og ungdomsskoler i Øvre Eiker. Disse har vist å gjøre en god jobb, men det har altså stoppet opp på videregående.

– Vi håper at næringslivet i Øvre Eiker kommer mer på banen. Vi har mange kjekke ungdommer som vil bli viktig arbeidskraft i femtiden. Derfor er det viktig at bedriftene blir mer engasjerte når det gjelder skolene, sier Juliane og Erlend.

Daglig leder av Ungt Entreprenørskap i Buskerud, Erlend Eggen hadde store forhåpninger til ungdommene på Eiker vgs i dag.

Søppeljakten
En av gruppene som også utmerket seg hadde gitt oppgaven sin navnet «Søppeljakten». De kom opp med en idé om å lage et system der barn og unge oppfordres til å plukke søppel og registrere dette gjennom en egen app. Jo mer søppel den enkelte plukket og registrerte, jo mer fikk de i belønning i form av rabatter og andre goder hos mulige samarbeidspartnere, eksempelvis Tusenfryd.

Jentene bak forslaget om «Søppeljakten». F.v. Emilia Ludvigsen, Maylen Fureid, Mari Kirsch, Kaja Jorda og Rikke Korneliussen.

Jentene bak denne gruppen hadde jobbet iherdig med løsningen sin slik mange andre grupper hadde gjort. Men det var altså de fem gutta med elvemuslinger som gikk seirende ut av konkurransen i dag. Nå skal de altså møte i finalen i Oslo rådhus hvor de møter elever fra en rekke andre skoler fra Østlandet.

Det var ordfører Adrian Tollefsen som delte ut gullbilletten til det heldige vinnerlaget. Han informerte også om Hokksunds nye renseanlegg som når det settes i prøvedrift neste vår, vil gi fullrensing av nitrogen. Han oppfordret elevene til å ta seg en tur og sjekke ut det ny anlegget på Loe Bruk.

Ordfører Adrian Tollefsen sto for den høytidelige kåringen og overrekkelsen av gullbilletten til Oslo rådhus foran alle finalistene i dagens innovasjonscamp.
Del:
Annonse