5. oktober 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Truls Wickholm i Samfunnsbedriftene Energi ber regjeringen komme på banen for å utjevne nettleien på hele landet.

Distrikts-Norge kan ikke ta kostnaden alene – nettleien må utjevnes

KRONIKK: Regjeringen har lovet utjevning av nettleien. Så langt har de kommet med lommerusk. Nå forventer vi et skikkelig tak for å sikre likere nettleie når hele landet skal elektrifiseres.
Annonse

Strømprisene har kommet ned fra sjokkhøydene i 2022, men nettleien skal fortsatt øke fremover, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat. Vi vet at Norge må bygge ut mer nett fremover for å klare overgangen til et elektrifisert samfunn. Samtidig må vi sikre at det ikke går tøffere utover folks lommebøker i distriktene. Samfunnsbedriftene Energi mener at nettleien må utjevnes på en rettferdig måte for å skjerme folk i hele landet.

Tilgang til strøm fra strømnettet i Norge er et fellesgode som vi alle er med på å betale for over nettleien. I Distrikts-Norge med mye fjell og lange avstander vil det koste mer å bygge og vedlikeholde nettet enn i tettbebygde strøk.

Annonse

Nettleien vil derfor variere lokalt, avhengig av hvor mange som deler kostnaden og hvor krevende det er å bygge de lokale strømlinjene i området. Når store og viktig elektrifiseringsprosjekter skal fullføres, må strømnettets hovedvei også bygges og regningen er det vanlige folk som spleiser på. Den bør fordeles likt over hele landet. Da trengs en utjevning.

At vi skal få betydelig høyere nettleie i noen deler av landet fordi det er krevende å bygge der, er som at vi skulle hatt økt skatt på Vestlandet fordi veiene der er så svingete. Vi mener det mest rettferdige er at vi jevner ut dette i hele Norge. Ingen bør få en uforholdsmessig høy strømregning på grunn av hvor kommunegrensa går.

Dersom regjeringen tar en andel av el-avgiften – som vi betaler over strømregningen – og deler ut til folket igjen, så kan det sikre at alle i Norge får en så lav og rettferdig nettleie som mulig. Dette er et enkelt og målrettet tiltak som sørger for likere nettleie i hele landet. 

Norge har en regjering som løfter omfordeling og distriktspolitikk som sine kjernesaker. Samfunnsbedriftene Energi mener det ikke finnes en bedre sak for å forene disse verdiene enn en utjevningsordning som skjermer befolkningen fra en urimelig høy nettleie. 

Utjevningsbeløpene som er lagt frem i de tidligere års statsbudsjetter har vært så ubetydelige i omfang at de knapt merkes for noen. Vi forventer at regjeringen nå tar ansvar ved å legge fram en utjevningsordning som monner i årets statsbudsjett.

Samfunnsbedriftene Energi omfatter 160 energiselskaper som produserer og distribuerer kraft, og bygger ut bredbånd.

Truls Wickholm i Samfunnsbedriftene Energi.

Del:
Annonse