5. oktober 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

– Det sosiale er viktig, babysang er gøy for både barna og de voksne, sier Kristin Sandberg, med sønnen William.

Babysang: Et av kirkens mest populære tilbud

Kirkene i Drammensområdet har babysang på programmet, og opplever at dette er et svært populært og kjærkomment tilbud. Også på landsbasis er babysang et av de tiltakene som har fått positivt oppsving.
Annonse

I storstua høres pludring og prating, inn døra kommer det barnevogner og triller, mammaer, pappaer, bestemødre og selvfølgelig små barn – det er jo de som står i fokus denne formiddagen. Vi er i Mjøndalen kirke og det er straks klart for babysang.

Hei, skal vi dra på babysang i dag?

Annonse

Christine Veres er her med sønnen Izsak på ett år. Da eldstemann ble født var det korona så da ble det ikke babysang, forteller hun.

– Babysang er veldig sosialt, her møter vi nye mennesker og blir kjent. Det er litt sånn at vi sender melding til hverandre: «Hei, skal vi dra på babysang i dag?», forteller Christine videre.

– Det er veldig hyggelig, og vi får litt annen stimuli enn om vi bare går hjemme. Og så er det jo gøy for barna også, så klart.

Christine Veres med Izsak og Kristin Sandberg med William møtes hver uke på babysangen i Mjøndalen.

Kristin Sandberg er også på babysang i Mjøndalen kirke denne formiddagen, hun har med sønnen William på 7,5 måned.

– Det sosiale er viktig, og det er gøy og hyggelig for både barna og de voksne, forteller hun og fortsetter:

– Mange tenker kanskje at det er så «kristent», fordi det er i en kirke, men det er jo ikke det. Her går alle, babysang er for alle.

Babysang på frammarsj
I kirker og menigheter over hele landet arrangeres babysang. Foreldre tar med seg sine minste til kirken, og de får delta i musikalske aktiviteter som bidrar positivt til barnets utvikling.

Tall fra Den norske kirke fra 2023, viser over 43.700 deltakere på baby- og småbarns-sang. Det er over 5.000 flere enn i 2022, og 17.000 flere enn før pandemien. Og trenden er økende.

Menighetspedagog Kristin Hallandvik Ryg tror at det sosiale ved babysang har stor betydning.

Vi spør menighetspedagog Kristin Hallandvik Ryg, som leder babysangen i Mjøndalen kirke:

Hva er det som gjør babysang så populært, slik du ser det?

– Det er nok flere grunner. At det er et såkalt lavterskeltilbud, gjør at det er lett å stikke innom. Det koster ingen ting å være med på babysang her i Mjøndalen. Dessuten er dette drop in-basert, altså ikke et kurs som du må melde deg på – det er bare å komme, og det gjør det også lettere for mange.

Påmelding eller ikke, varierer fra sted til sted, men alle er velkommen på babysang, uansett.

Sosial møteplass
Kristin tror også bestemt at det sosiale har stor betydning.

– Det er fint å komme sammen og treffes på babysang, møte andre i samme situasjon, sier hun og fortsetter:

– Babysang er også en fin mulighet til å ta med seg barselgruppe, det kan jo være vanskelig å ha så mange hjemme, og da er det fint å reise på babysang sammen.

En pappa og resten mammaer på babysangen denne dagen.

– Noen synes kanskje det kan være tøft å være hjemme, og da er babysang et fint alternativ. Jeg hører mange fortelle at hele opplegget med babysang betyr mye for dem, sier hun.

Menighetspedagogen opplever at babysangen er et fint sted å få kontakt med andre, og å utvide nettverket sitt.

– Vi ser flere som for eksempel går en tur etter babysangen, og er sosiale på andre måter.

Syng med den stemmen du har, eller?
De små krabatene får klistret navnelapper på ryggen eller på baken. Noen av dem har blitt så varme i trøya at de krabber bort til sidemann for å leke litt, eller de krabber tvers over gulvet, bort til Kristin og Hanne som leder babysangen.

Lille Martin prøver å fange såpeboblene som mamma Ann-Kristin lager.

Så synger vi!

«Høyt, høyt i et epletre»

Barna stopper opp og følger med, på musikken og på de voksne som sitter i ring på gulvet. Noen av de små klarer å danse litt etter musikken og forsøker å herme etter bevegelsene de voksne gjør.

Bravo!

Neste sang på programmet er i gang.

«Lillefinger, lillefinger hvor er du?
Her er jeg, her er jeg, god dag, god dag, god dag»

Men så blir menighetspedagog Kristin og menighetsrådsleder Hanne litt uenige med seg selv og hverandre hvordan melodien egentlig er.

Når går vi opp og når går vi ned?!
Latter i salen.

– Jeg pleier å sjekke sangene på Spotify først, forteller Kristin og ler. Og så blir de enige.

Denne dagen er det 10 voksne og 10 barn på babysangen i Mjøndalen. De voksne inkluderer én bestemor og én pappa i dag. Men det er som oftest flest mammaer.

«Hvem har skapt alle blomstene, blomstene, blomstene»

Leder i Mjøndalen menighetsråd, Hanne Høybråten er fast gjest og hjelper på babysangen, og forteller litt om mangfoldet de opplever i kirken;

– Det er mange med forskjellig bakgrunn som kommer hit på babysang, og de fleste kommer for å være sammen med, og møte andre i samme situasjon.

– Mange tror at de må ha tilhørighet til menigheten eller kirken, men det må de ikke. Her er alle velkommen, sier Hanne som kan lokke med kaffe og skravlings og lek etterpå.

Menighetsrådsleder Hanne krabber på gulvet og synger og leker med barna. Hver uke er hun frivillig medarbeider på babysangen i Mjøndalen.

«Ro, ro, ro din båt, ta din åre fatt.
Vuggende, vuggende, vuggende, vuggende. Over Kattegatt».

En fin halvtime med sang og moro er over, og de voksne tar med barna inn i peisestua. Der fortsetter samværet med kaffe, kjeks og hyggelig prat.

Nedre Eiker:
Torsdager klokka 11.30-12.30 på Nedre Eiker menighetssenter.

Mjøndalen:
Torsdager kl. 11.00. Men du er velkommen til å komme i fra 10.30.

Del:
Annonse