17. oktober 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Jørn Kristoffersen sammen med datteren Martine Kristoffersen Dramstad. To kjente musikere fra Vestfossen som byr inn til konsert 20. oktober.

JUBILEUMSFEIRING: Vestfossen Salongorkester fyller 100 år

Vestfossen Salongorkester ble startet 1924. Orkesteret holdt sammen i mange år, og var en viktig del av kulturlivet i Vestfossen. Men ingenting varer evig og orkesteret ble ikke samlet igjen før i 2003.
Annonse

I 2003 gjenoppsto orkesteret med Ernst Kristensen som dirigent. Siden da har orkesteret hatt mange opptredener i Vestfossen og litt utenfor bygda. Orkesteret har vært fast bidragsyter på den årlige nyttårskonserten på Folkets hus i Vestfossen og den tradisjonelle julekonserten med mannskoret og Eikerkoret i Vestfossen kirke. De siste årene har orkesteret også hatt flere konserter alene, og den største var fjorårets 20-års jubileumskonsert i Vestfossen kirke.

Tidligere fantes det salongorkestre i mange byer og bygder i Norge. Per i dag er det svært få gjenværende salongorkestre, og Vestfossen er heldige som huser ett av dem. Orkesteret samler musikere fra Drammen, Øvre Eiker, Kongsberg og Telemark.

Annonse

I anledning markeringen av at det er 100 år siden orkesteret ble etablert, arrangeres det nå en solistkonsert med lokale solister i Vestfossen kirke søndag 20. oktober kl. 17.00.

Familien Kristoffersen har vært en del av Vestfossens aktive musikkliv i disse 100 årene. Aasmund Kristoffersen (1905-1990), kjent som fløytist og trekkspiller fra Vestfossen, er bestefar til orkesterets nåværende dirigent, Jørn Hogne Kristoffersen. Aasmund var aktivt med i orkesteret fra det startet, og antagelig til det ble lagt ned omkring 1970.

Jørn er selv fløytist, og hadde sin bestefar som fløytelærer. Jørn er nå kjent som aktiv deltager i musikklivet i Øvre Eiker, både som dirigent av ulike korps og salongorkesteret. Han er fløytist i Øvre Eiker musikkorps, og synger tenor i forskjellige kor.

Jørns datter, Martine Kristoffersen Dramstad, er en dyktig trompetist som har hatt en rekke solooppdrag i forskjellige sammenhenger. Hun har også blant annet spilt i Norges Nasjonale brassband og er aktiv i elitedivisjonsorkesteret Oslo Brass, er lærer ved musikk- og kulturskolen i Øvre Eiker samt spiller i Øvre Eiker Musikkorps. Martine skal delta som solist på konserten blant annet med en sats fra trompetkonsert i Ess av Joseph Haydn.

Andre solister som deltar er Solveig Kaspersen Laugerud på klarinett, og hun skal spille fra Mozart sin klarinettkonsert med orkesteret. Solveig studerer for tiden klarinett ved NTNU i Trondheim. Hun vokste opp i Hokksund, og var elev ved kulturskolen i Øvre Eiker.

Abram Bezuijen, vår gode kantor i Haug kirke, skal blant annet være solist på orgel sammen med strykere og to blåsere fra orkesteret i konsert i F-dur for orgel og strykere av Georg Friedrich Handel.

De to siste solistene er fra orkesterets egne rekker, Lars Henrik Skramstad på Bratsj, og Hanne S. Wigen Thygesen på fløyte. Hanne hadde forøvrig også Åsmund Kristoffersen som sin første fløytelærer.

Orkesteret gleder seg til konsert, og synes det er morsomt å invitere bygdas befolkning til å oppleve orkesteret med solister på nye veier som er en 100-åring verdig.

Mannen bak med trekkspill er Aasmund Kristoffersen.
Del:
Annonse