17. oktober 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Petter Anthon Næss er dirigent og primus motor for Demenskoret i Øvre Eiker. Men han trenger hjelp til mye av det praktiske rundt koret.

Har startet demenskor – men trenger flere hjelpere

Øvre Eiker har fått sitt eget demenskor med Petter Anthon Næss som korleder og primus motor. Men nå trenger han hjelp til praktiske gjøremål for å holde driften i gang.
Annonse

– Vi har startet opp vårt eget demenskor her i Øvre Eiker og vi øver tirsdager mellom 16 og 18 på Folkets Hus i Vestfossen. Her møtes sangere og de pårørende til en times sang og så er det sosialt samvær med en hyggelig prat rundt bordene med en kaffekopp og litt å bite i, forteller Petter Anthon.

Koret har et par hjelpere hver gang som, enn så lenge hjelper til, men de tar gjerne imot litt hjelp til det praktiske.

Annonse

– Det er ikke så mye vi trenger, men én eller to som kan være med å sette opp tre bord og stoler til koret, koke kaffe og eventuelt hjelpe med servering. Vi har noen sangere som bor på Eikertun, og hvis noen kan bli med og hente og bringe sangere så er det også god hjelp når for eksempel pårørende er syke eller er forhindret, sier han.

Koret har som målsetting å holde konsert 17. november sammen med Jan Runar Eliassen – best kjent fra Demenskoret på NRK, men nå også engasjert lokalt og en rekke andre steder.

Det er også planlagt en nyttårskonsert 19. januar for koret.

Bakgrunn og behov
Demens er en sykdom som rammer kognitive funksjoner, men musikk har vist seg å være en kraftig metode for å fremkalle minner og skape øyeblikk av glede hos personer med demens. Studier viser at musikk og sang kan forbedre livskvaliteten, bidra til sosial interaksjon, og styrke emosjonelt velvære hos personer med demens.

Formålet med å starte et demenskor er å tilby en strukturert, trygg og sosial aktivitet der deltakere kan oppleve mestring og fellesskap gjennom musikk.

Målgruppe
• Personer med mild til moderat demens i lokalsamfunnet.
• Pårørende og omsorgspersoner.
• Frivillige og profesjonelle musikere som ønsker å bidra.

Formål
Å bruke musikk som et middel for å stimulere hukommelse, fremme livskvalitet og tilby sosialt samvær for personer med demens.
• Styrke sosial inkludering og fellesskap.
• Skape øyeblikk av glede og gjenkjennelse hos deltakerne.
• Gi pårørende mulighet til å delta i en meningsfull aktivitet med sine nærmeste.
• Fremme frivillighet og samfunnsengasjement gjennom musikk.

Del:
Annonse