23. oktober 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Astrid Røren står bak dette leserinnlegget på vegne av Senterpartiet i Øvre Eiker.

Kommuneøkonomi og langsiktighet – tida for Frisklivssentral i Øvre Eiker er nå

MENINGER: Det er fortvilende å være kommunepolitiker og ta innover seg alle oppgaver og det store ansvaret kommunen har, uten at vi ser hvordan vi skal komme i mål økonomisk. De fleste innbyggere kjenner de dårlige økonomiske tidene på kroppen.
Annonse

Alle mennesker bor i en kommune, og det som betyr noe i den store sammenhengen er hvordan vi har det med hverandre. Du og jeg, i hverdagen.

Når mennesker trenger hjelp for å få til livet, økonomien, fysisk eller psykisk helse, eller at alderen gjør at vi ikke klarer å bo hjemme lenger, er det kommunen som har ansvaret for å hjelpe. SP og AP i regjering har heldigvis allerede sørga for en viss omfordeling mellom kommunene, noe Høyre for øvrig stemte mot i Stortinget, men det er ikke nok.

Annonse

Regjering og Storting må ta inn over seg at det er kommunene som har det største og næreste ansvaret for innbyggerne, og de må gi oss muligheter til å lykkes. Ingen regjering av noen partifarge har vel ennå fullfinansiert alle de oppgavene de har pålagt kommunene, og til slutt sprekker ballongen.

I vårt kommunestyre er det gjort både kloke valg og dumme valg. Satsing og søkelys på «Tidlig innsats» er ett av de kloke grepene som er gjort i kommunen vår. På den andre sida var vi i Senterpartiet skeptiske til å bruke så mye penger på ny storskole på Loesmoen, vi frykta at det ville koste for mye og ville heller bygge en mindre skole. Vi fikk dessverre mye mer rett enn vi ante. Skolen kommer til å bli flott, men det er mye som tyder på at den bygges på bekostning av andre skoler i bygda.

Hva vi skulle, kunne og burde gjort er ikke så konstruktivt å snakke om. Vi i Senterpartiet mener at vi må ta utgangspunkt i der vi er nå og gjøre det som blir best fremover. For selv om det må tas umiddelbare grep i kommunens økonomi, så må vi i enda større grad planlegge langsiktig og helhetlig for at økonomien skal være bærekraftig over tid.

Skal vi selge unna eiendommer og aksjer for kortsiktig profitt, eller skal vi la det gi oss inntekter over tid? Hva hjelper det å ha hatt 2024-regnskapet i balanse hvis det innebærer at flere familier sliter med å få livet til å henge sammen i 2026, og at det blir enda vanskeligere å være lærer, enda tøffere å være fastlege, enda travlere å jobbe i barnevernet? Det er alltid dyrere å reparere enn å forebygge.

Å legge ned skoler får verken 2024- eller 2025-regnskapet i balanse. Tvert imot vil det føre til større usikkerhet rundt hvor det er lurt å bosette seg, og kommunen blir mindre attraktiv for de som vurderer å flytte hit. Som alle andre ønsker vi oss flere folk som er med på spleiselaget, for det er det skattepenger er. Du og jeg spleiser på blant annet skoler, helsetjenester, veier og mye mer.

Kommunene legger sitt budsjett nå på høsten, og nå, mer enn noen gang, er det tid for å tenke langsiktig og klokt, og ikke la seg blende av kortsiktig gevinst. Senterpartiet vil gå inn i budsjettarbeidet med forebygging og langsiktighet som overordna strategi.

Et konkret forebyggende og langsiktig grep som vi i Senterpartiet mener det er riktig å ta nå, er å opprette en Frisklivssentral for voksne i vår kommune. Vi har allerede en god Frisklivssentral for barn. Vi hadde Aktiv Eiker tidligere, og både innbyggere, fastleger og kommunens ansatte savner den, rett og slett fordi den virka. Det er beregna at for hver krone som investeres i forebygging og helsefremmende arbeid, får vi 14 kroner igjen. Det handler om god kommuneøkonomi, men aller viktigst er det for de menneskene som får hjelp til å leve friskere liv.

For det er det livet dypest sett handler om. Hvordan du og jeg har det med hverandre i hverdagen.

Astrid Røren
På vegne av Øvre Eiker Senterparti sin kommunestyregruppe.

Del:
Annonse