Dersom statsbudsjettet blir vedtatt med hensyn til barnehagepriser, betyr det en reduksjon fra 3.000 kroner måneden til 2.000 kroner. Altså 33 prosent mindre i utgifter til barnehage. Går ungen din i SFO er det ingen økning for hel plass og den blir stående med 3.550 kroner. For halv og kvart plass er det imidlertid en økning på fire prosent.
Å gå gjennom forslaget til nye gebyrer for alle seksjoner og øvrige poster vil bli for langt. Nederst i saken finner du derfor hele gebyrheftet som en PDF-fil og da kan du studere hva du må betale for de ulike tjenestene.
Postene med størst og minst økning
Normal prisstigning for 2025 er altså fire prosent. For en del poster er økningen større, til eksempel innen fordypning i musikk på kulturskolen. Her går prisen opp med det dobbelte – altså åtte prosent. For materialavgift og instrumentleie er derimot økningen på bare to prosent.
Mister eller roter du bort boka du lånte på biblioteket må du neste år betale 150 kroner i erstatning. Det er 50 kroner mer enn i år.
I svømmehallene blir det fortsatt gratis for barn og unge under 18 år. Men for honnørbillett og voksenbillett økes prisen med 20 prosent til henholdsvis 60 og 120 kroner. For klippekort honnør og voksen økes prisen med 14 prosent og sesongkort med 15 prosent.
Renovasjon utført av RfD er en gjenganger når det gjelder prising og dertil oppmerksomhet. Men for 2025 er det neppe mange som skriker over seg på grunn av økningen som varierer fra seks til åtte prosent – altså noe over den generelle prisstigningen.
Feiegebyret tilbake
De siste årene har det vært DRBV feieseksjonen som har sendt regning etter at de har feid pipa hjemme hos deg og meg. Nå skal det innføres en ny gebyrstruktur med årlige gebyrer i stedet for en relativt stor faktura etter hvert besøk. Det betyr at alle med én pipe må betale 578 kroner i året – om det feies eller ikke. Dette gjelder også for tilsyn. Det innføres også en lignende ordning for dem med fyringsanlegg og for fritidsboliger, men her er det også en stykkpris.
Stor økning for gravferdstjenester
Det koster å leve, men det koster også å bli eller være begravd. «Leien» for et enkelt gravsted øker med 19 prosent til 320 kroner året. Dobbelt gravsted har samme prosentvise økningen til 640 i året. Ønsker du å reservere et gravsted koster det deg nå 6.400 for 20 år og der er 18 prosent opp fra inneværende år. De øvrige tjenestene har en økning på fire prosent.
Det er få og bare moderate økninger i resten av området som kirkevergen har ansvar for. Det gjelder også for vigsler og leie av kirken.
Økte årsgebyrer for vann og avløp
Det som helt klart kommer til å øke neste år og årene som kommer, er vann og avløp. Det til tross for at regjeringen har foreslått en lavere momssats for denne typen tjenester.
I budsjettforslaget til kommunedirektøren er det lagt opp til en økning på fire prosent for tilknytningsgebyr for vann og fem prosent for avløp. Det er når det kommer til hva alle må betale i forbruk at økningen vil merkes. Her er det gjennomgående lagt på 11 prosent på vannavgiften og mellom 13 og 14,43 prosent på avløp.
Det er også en rekke andre gebyrer kommunen kan ilegge innbyggerne dersom de eksempelvis ikke leser av vannmåleren eller har tilsyn med private anlegg. Her er prisøkningen gjennomgående på fire prosent. Det eneste unntaket er prisen for slamtømming. Her er det ingen økning i det hele tatt.
Leie av lokaler
Kommunen eier som kjent en rekke bygg og leier ut haller og lokaler til ulike formål. I gebyrheftet er det en tabell for dette når det gjelder haller. Arrangementer på bibliotek, Trivsels- og mestringssenteret på Eikertun og Arbeideren er fritatt for leie.
Les hele gebyrlista her:
FLERE SAKER
To til sykehus etter frontkollisjon i Vestfossen
Nå må det spares på alt i Øvre Eiker kommune
Over 80 ivrige 1. klassinger i aksjon i Halloween Minicup