Tirsdag kveld var idrettsledere for de største klubbene i Øvre Eiker samlet i Hokksundhallen for å informere om mulige konsekvenser av kuttene de frykter. Så langt er det ikke kommet noen konkrete tall for hvordan dette vil slå ut for de enkelte klubbene. Men det er liten tvil om at også idretten vil måtte ta sin del av kuttene i kommunen.
En av klubbene som frykter kuttene ekstra sterkt er Hokksund Pistolklubb. Bakgrunnen for dette er at de sammen med Hokksund Ungdomsskole har startet opp et valgfag med skyting på programmet. Flere av elevene her trengte en avveksling fra vanlig skolearbeid, og Linda Sørvik i pistolklubben er ikke i tvil om at de kommer til å «redde» mange ungdommer med dette tilbudet.
– Vi har 15 ungdommer med på dette valgfaget nå og klubben betaler alle utgifter, Men det går ikke i lengden da transport og ikke minst ammunisjon koster mye, sier hun og legger til at de er helt avhengige av tilskudd og sponsorer for å opprettholde tilbudet.
Klubben med 660 medlemmer får kun 13.000 i kommunal støtte.
Frykter for tilbudet til ungdommen
Det er ikke bare pistolklubben som går en usikker fremtid i møte. De andre klubbene på møtet tirsdag, er minst like bekymret. De fleste har haller og store anlegg de skal drifte, og med nedgang i sponsorinntektene sammen med mulige kutt i tilskuddene, blir det vanskelig å opprettholde aktiviteten som i dag. Dyrtiden med strøm og andre utgifter har også truffet klubbene med full tyngde.
Politikerne i Øvre Eiker har for flere år siden vedtatt gratis halleie for ungdom under 19 år, men det gjelder i utgangspunktet kun kommunale haller. Det er likevel slik at klubber med egen hall kan søke om refusjon gjennom Idretts- og Aktivitetsrådet som igjen søker kommunen om penger basert på faktisk leiekostnader til aktiviteter for dem under 19 år. Dette gjør at det totale tilskuddet ikke blir stort nok og dekker kun ca. 50 prosent av faktiske leiekostnader i stedet for 100 prosent som var intensjonen til kommunen.
Har ikke økt treningsavgiften
Hokksund Turnforening har ikke økt treningsavgiftene på tre år. Det håper leder Torbjørn Holde Søgaard at de skal kunne unngå også neste år. Men økningen i utgiftene til strøm, trenere og utstyr gjør det vanskelig.
Klubben får i år ca. 484.000 kroner i tilskudd fra kommunen til hall og drift og har rundt 500 medlemmer.
Eiker Kvikk har ikke egen hall, men et stort uteområde de skal vedlikeholde og drifte. Ettersom dette er åpent for alle er det stor slitasje på baner og dekker og denne uorganiserte virksomheten er det i grunnen ingen som betaler for.
Men Eiker Kvikk får et lite tilskudd fra kommunen på ca. 162.000 kroner. Også denne klubben har holdt kontingentene fast i flere år for å unngå å ekskludere familier med dårlig råd.
Vestfossen IF er den desidert største klubben i Øvre Eiker med nærmere 1.400 medlemmer. Ikke alle disse er aktive i idrett, men støttespillere som betaler kontingent. Klubben har som kjent en rekke undergrupper og stor aktivitet. De får ca. 640.000 i kommunalt tilskudd og jobber for både unge og gamle gjennom ulike tilbud.
Hokksund IL med Kjell Bruknapp i spissen har en blanding av hallutgifter og anlegget på Falkbanen. Her er det stor aktivitet og barneskolen bruker anlegget. Klubben får et tilskudd på 640.000 kroner som skal dekke denne bruken og klubbens øvrige tilbud til barn og unge.
Spent på politisk behandling
Mandag 28. oktober la kommunedirektør Susanne Vist fram sitt budsjettforslag for neste år. Herfra går behandlingen av budsjettet via de politiske partiene som skal se hva de kan gjøre for å kjempe for sine saker.
20. november er det budsjettmøte i Formannskapet. Men før det skal alle råd og utvalg ha sett på budsjettet og sagt sin mening. Så den 27. november skal det være nytt møte i Formannskapet før det endelige budsjettvedtaket skal skje 11. desember.
Idrettslagene håper derfor å komme i dialog med politikerne før den politiske prosessen starter for alvor.
Nestleder i Idretts- og Aktivitetsrådet, Cato Brekke, understreker at kommunen og idrettslagene har hatt et meget godt samarbeid i alle år og at Øvre Eiker på mange måter er i en særstilling hvor det er kort vei inn til beslutningstakerne.
Han understreker også at dette utspillet ikke er en krigserklæring, men heller en bønn om å gjøre alt for å skåne de unge for kutt. Det er ifølge ham og idrettsrådet ikke bare god folkehelse, men også forebyggende og lønnsomt på sikt for å hindre at ungdom faller utenfor.
Idretts- og Aktivitetsrådet minner også om den store samfunnsnytten idrettslagene representerer. Ifølge Statistisk Sentralbyrå utgjorde verdien av frivilligheten i Buskerud i 2022 hele 864 millioner kroner. Gitt at Øvre Eiker er en gjennomsnittskommune med sine 20.500 innbyggere utgjør dette i underkant av 64 millioner i verdiskapning.
Personene på bildet er fra venstre: Cato Brekke i idrettsrådet, Idar Øsebak i Hokksund Turnforening, Torbjørn Holde Søgaard i Hokksund Turnforening, Kjell Bruknapp i Hokksund IL, Linda Sørvik i Hokksund Pistolklubb, Tormod Brenden i Idretts- og Aktivitetsrådet, Anette H. Solbakken i Vestfossen IF og Tone Nordli i Eiker Kvikk.
FLERE SAKER
Eiker-elever tok andreplassen i innovasjonscamp
Pølser og politikk med næringsutvikling på Sanden
Veterangruppa – 15 år med svette og sosialt fellesskap