– Det er skremmende mange. Nå går vi inn i den verste brannmåneden i året, sier fagsjef i Frende Forsikring, Lill Cecilie Bjørndal Klementsen.
Gjør dette på Røykvarslerdagen 1. desember
Tallene kommer fram i en julefersk undersøkelse Norstat har gjort for Frende, blant mer enn 1.000 nordmenn nå i november. Søndag 1. desember er det den årlige Røykvarslerdagen.
Fagsjefen sier at det er ypperlig anledning til å:
• Skifte batterier hvis dine har tatt kvelden.
• Kjøpe og montere nye varslere hvis du ikke har.
• Ta en kikk innom hos venner og familie du mistenker ikke har utstyret i orden.
Syv prosent over 18 år sier altså at de mangler fungerende røykvarsler hjemme. Ifølge Statistisk Sentralbyrå var det 4,3 millioner nordmenn over 20 år 1. januar 2024.
– Syv prosent av 4,3 millioner er mer enn 300.000 mennesker. Se for deg det. Det er som om hele Norges nest største by ikke har brannvarsleren i orden. Det er helt tullete. Denne lille saken redder liv hvert eneste år, spesielt i julemåneden, sier Klementsen.
Slik sjekker du
Når du har fått på plass tilstrekkelig antall røykvarslere og fungerende batterier er det på tide å innføre gode og regelmessige testrutiner.
– Mange trykker på knappen og tror det er nok å vite at den lager lyd, men det er det ikke. Da tester du kun at det er strøm i batteriet. Men du vet ikke om røykvarsleren din slår ut hvis det brenner, sier Lill Cecilie Bjørndal Klementsen.
For å være helt sikker, bør du teste med røyk.
– Hold noe som ryker, som en spesialfyrstikk, en liten gassflaske beregnet til testing, eller et telys du nettopp har blåst ut, under røykvarsleren. Begynner den å pipe av seg selv, vet du at den fungerer, sier hun.
– Vi sier ikke dette for å skremme vettet av deg, men sjekk det før du og dine legger dere i kveld. Hvis det først begynner å brenne og du ikke får varsling om det, kan det være for sent, sier hun.
Dette er kravet
I veiledningen til byggeforskriften er kravet til røykvarsler i bolig beskrevet slik:
«Røykvarslere i boliger må dekke områdene kjøkken, stue, sone utenfor soverom og teknisk rom. Det må være minimum en røykvarsler per etasje. Røykvarslere må plasseres slik at alarmstyrken er minst 60 dB i oppholdsrom og soverom når mellomliggende dører er lukket».
Ofte ikke nok med en per etasje
– Det er fort for lite med en varsler i hver etasje for å dekke kravet til hvilke områder som skal dekkes og lydnivået som kreves. Det skader ikke ha én for mye. Det kan også være en god idé å seriekoble dem du har hjemme hos deg, sier Lill Cecilie Bjørndal Klementsen.
FLERE SAKER
Lønnsomt å sjekke skattemeldingen – flere fikk penger igjen
Drukningsulykkene krever nå flere liv enn trafikken
Positiv utvikling? 24 færre trafikkdrepte så langt i år