Landbruksdirektoratet presenterer en fersk rapport om matsvinnet for jordbrukssektoren i 2023 som viser en nedgang på 15 prosent fra året før.
– Det er viktig å være oppmerksom på at det kan være relativt store endringer for planteproduksjoner mellom år, både i mengde produsert og matsvinn – avhengig av vekstsesonger og værforhold, understreker seniorrådgiver Elin Røsnes i Landbruksdirektoratet.
Jordbrukssektoren omfatter her bonde, pakkeri og industri.
Grøntsektoren hadde mest matsvinn
Landbruksdirektoratets kartlegging viser at det er grøntsektoren som har høyest andel matsvinn. 88 prosent av matsvinnet kommer herfra, det ble beregnet til 46.382 tonn i 2023 – og utgjør 9,4 prosent av grøntproduksjonen.
Poteter og grønnsaker er lagringsvarer – det krever særlig tiltak
Det meste av matsvinnet er fra poteter og lagringsgrønnsaker som gulrot og løk, disse utgjør brorparten av grøntsektorens produksjon. Nesten halvparten av matsvinnet oppstår ved jordbruksforetakene, men det utsorteres også mye i pakkeriene.
Lagringsforholdene er avgjørende for å bevare kvaliteten til poteter og grønnsaker utover vinteren. Desto lengre de lagres, jo større sjanse er det for at de blir utsortert enten på jordbruksforetakene eller pakkeriene.
Matsvinn i grøntsektoren skyldes hovedsakelig to faktorer: Bondens forutsetninger – som for eksempel vekstskifte, bruk av plantevernmidler, lagringsforhold – og hvor mye av produktene det er mulig å få solgt i markedet.
Mer å gå på i alle ledd av verdikjeden
Hvis vi skal klare å benytte mer av maten som ellers ville blitt til svinn, trengs det innsats fra flere aktører. Både administrative og tekniske tiltak hos produsent og pakkeri, som lagringsteknologi, emballasje og så videre som forlenger holdbarheten til disse varene, men også holdningsendringer hos salgsledd og forbrukere.
– Jo bedre kvalitet bonden klarer å produsere og bevare, jo mindre vil bli sortert ut senere. Men det må også være etterspørsel etter varene når de kommer i butikk – også varer som ellers ville blitt til matsvinn, kommenterer Røsnes.
Og legger til at forbrukere også må være flinke og spise grøntprodukter i tide.
For å øke etterspørselen, kan også myndighetene bidra blant annet gjennom mer målrettet bruk av offentlig innkjøp og støtte til Matsentraler, heter det i en pressemelding fra Landbruksdirektoratet.
FLERE SAKER
Risikosøkende og oversett – nå skal gutta tas vare på
Fant farlige og forbudte miljøgifter i TEMU-produkter
Fire av fem døde i tungbilulykker i januar