21. desember 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Jula kan by på krevende kjøreforhold og mange ulykker. KNA gir her råd til en sikrere juletrafikk. (Illustrasjon)

Gode råd til juletrafikken fra KNA

Desember betyr jul – og jul betyr juletrafikk. Julehøytiden er dessverre også høytid for ulykker langs veien. Her er KNAs viktigste råd for å redusere risikoen i trafikken.
Annonse

Snøkledde vinterveier kan i seg selv være utfordrende, men juletrafikken hvor veiene er fulle av biler fører med seg skrekktall med tanke på ulykker. Dette gir seg utslag i ulykkesstatistikken som er betydelig høyere på de store utfartsdagene i jula enn resten av året.

Tall KNA har hentet ut fra Statens Vegvesen viser at de siste fem årene har 12 blitt drept og 676 skadde hvorav 73 ble hardt skadd i dagene med mest hektisk juletrafikk de 14 dagene mellom 20. desember og 2. januar. Det er dermed særlig grunn til å være varsom i trafikken under høytiden.

Annonse

Senk skuldrene og følg køen
Når bilen fylles opp av folk og ting, er det lett å bli oppskjørtet. Om vi alle er gode medtrafikanter og følger køen, tar det litt mer med ro og kjører etter forholdene kan mange ulykker unngås.

Skrap rutene
Å skrape is- og snøbelagte vinduer er avgjørende for å ha god oversikt i trafikken. Dersom du skulle kjøre med begrenset sikt kan dette gjøre deg til en fare i trafikken. Det kan også føre til inndragelse av førerkort. Veitrafikkloven slår nemlig fast at «Føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende.»

Sjekk dekk før avreise
Dekk i god stand tilpasset kjøretøyet er helt avgjørende. Sjekk dekkene dine før du begir deg ut på vinterveiene. Vinterstid er det krav om å ha minimum tre millimeter mønsterdybde på vinterdekk. Kravet gjelder fra om med 1. november til og med 2. påskedag.

Pakk med omhu
Vær nøye med hvordan du pakker bilen. Legg tunge gjenstander nederst, ikke pakk slik at du hindrer sikten og unngå løse gjenstander. Ikke overlast bilen – det kan svekke kjøreegenskapene. 

Skriv skademelding ved behov
Dersom uhellet skulle være ute er det viktig å skrive skademelding for forsikring.

Del:
Annonse