7. februar 2025

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Beredskapsmøte med (f.v.) kommunedirektør Susanne Vist, Martin Paulsen i DRBV, Pål Øia i HV, ordfører Adrian Tollefsen og Jan-Kåre Fredheim.

Møte om totalberedskap i en stadig mer usikker verden

Vi lever i en stadig mer urolig verden der klimaendringer, krig og digitale trusler preger nyhetsbildet. Selv om det meste fungerer i Norge, må vi være forberedt på ekstremvær og hendelser som krever ekstra innsats og vi må ha en plan B som reserveløsning. Slik kan torsdagens møte om totalforsvaret oppsummeres.
Annonse

Det var langt fra fullt i kommunestyresalen torsdag kveld da Øvre Eiker kommune inviterte til møte om totalberedskapen vår sammen med Heimevernet i Numedal og Eiker distrikt.

Ordfører Adrian Tollefsen , som åpnet møtet, slo fast at krig i Europa, hybride trusler og nye sikkerhetspolitiske utfordringer stiller oss overfor en virkelighet der vi ikke kan ta noe for gitt. Han understreket derfor viktigheten av et samarbeid mellom Forsvaret og sivil sektor der frivillige lag og foreninger spiller en sentral rolle.

Annonse

– Heimevernet spiller en sentral rolle i dette systemet. Med lokal tilstedeværelse og tett samarbeid med sivilsamfunnet, er HV en avgjørende ressurs dersom krisen rammer, sa han.

Kommunedirektør Susanne Vist er den som har det løpende ansvaret for beredskapen i kommunen. Hun tok for seg PST sin åpne trusselvurdering som ble presentert på onsdag. Men hun fokuserte på hva vi som innbyggere kunne gjøre sammen med kommunen for å skape størst mulig trygghet lokalt.

Ifølge kommunedirektøren er Øvre Eiker i rute med å oppfylle de statlige krav som stilles og har det meste på stell når det gjelder beredskap om øvelser og hvor planverket er oppdatert. Hun viste til hendelsene med storflommen «Hans» og den påfølgende regntunge perioden hvor det var vann nesten over alt og ikke minst storbrannen i Haugveien. Hun mente oppfølgingen etter disse hendelsene var gode eksempler på at beredskapen virket.

Heimevernet øver
Denne uke har HV øvelser i Kongsberg og i Øvre Eiker som tidligere omtalt på Eikernytt.no. I går kveld var Pål Øia i HV på møtet for å orientere om HV generelt og hvilke ressurser de hadde lokalt.

Han understreket at alle soldatene i Heimevernet hadde sivile jobber til daglig, men at de var en viktig del av totalberedskapen med lokal tilhørighet. Han tok også for seg hvilke oppgaver de kunne løse i fredstid og som vi kanskje husker, gjorde HV en stor jobb når det gjaldt vakthold under pandemien. De har også et koordinerende ansvar ved større naturhendelser som under raset på Gjerdrum.

Han tok også for seg det som kan utgjøre en trussel og ba publikum om å være observante mot unormale ting i lokalsamfunnet og gjerne melde ifra til politiet – heller én gang for mye enn én gang for lite. Han mente også at det nå var en større sjanse for at Norge skulle kunne oppleve sabotasje mot kritisk infrastruktur enn tidligere.

Heimevernet har i dag ca. 40.000 soldater i sin tjeneste, men dette skal økes til 45.000 i løpet av få år. I HV-området som Øvre Eiker er en del av er det mellom 150 og 200 soldater til enhver tid.

Er du godt nok forberedt?
Det spørsmålet stilte kommunens egen beredskapsrådgiver, Jan-Kåre H. Fredheim. Han mente vi som innbyggere måtte ha en reserveplan om noe skulle hende slik også kommunen har. Han tok for deg situasjonen i Øvre Eiker med tanke på tilfluktsrom og her har det skjedd mye de siste årene.

I Øvre Eiker er det tilfluktsrom på alle skolene. I tillegg er det ett i Hellefossveien 2 – på Bruhjørnet – med plass til 320 personer. I rådhuset er det plass til 568 personer og i Skotselvveien 29 – som er teknisk etat – er det plass til 220 personer. Tilstanden til samtlige er nå beskrevet som meget god etter at det er ryddet og oppgradert de siste årene. Men det er helt klart at det ikke er plass til alle innbyggerne om det skulle oppstå store kriser eller krig.

I tillegg til disse er det en rekke private tilfluktsrom av varierende kvalitet, men dette er rom som primært er beregnet på de som jobber på de enkelte stedene.

Fredheim tok også for seg beredskapen vi alle bør ha hjemme med varer og vann for minst én uke pr. person. Han oppfordret alle til å gå inn på kommunens nettsider for å oppdatere seg på hva som kreves av egen beredskap.

Vil øve mer
Øvre Eiker kommune har siden 2020 hatt et eget beredskapsråd som hele tiden jobber med oppdaterte planer – en såkalt risiko og sårbarhetsanalyse.

– Vi har et godt samarbeid med Sanitetsforeningene i kommunen og med Røde Kors og jeg mener vi er forholdsvis godt rustet i tilfelle krise, sa ordfører Adrian Tollefsen. Men han kunne love at de skulle øve enda mer enn det som var gjort til nå.

Del:
Annonse