4. april 2025

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Snart er båtsesongen i gang for fullt, men det er viktig å sjekke at alt er i orden før sjøsetting enten det er på Eikern eller på fjorden. (Foto: Shutterstock)

Livsviktig: Gjør båten sjøklar på riktig måte

Mange fritidsbåter skal snart på sjøen etter vinteropplaget, og det er viktig med god og riktig klargjøring før den første turen. - Slurver du med vedlikeholdet og får en skade, risikerer du redusert erstatning fra forsikringsselskapet, sier pressesjef Ole Irgens i Tryg Forsikring.
Annonse

Forsikringsbransjen satte ny rekord i skadeutbetalinger til fritidsbåter i 2024.

– Mange båtskader oppstår når fritidsbåten skal tas i bruk etter vinteren, det er derfor særlig viktig å være nøye med klargjøringen og sørge for at båten er i sjødyktig stand, sier Ole Irgens.

Annonse

Dersom det oppstår synkeskader som følge av dårlig vedlikehold eller ren slurv, kan du risikere redusert erstatning.

– Et typisk eksempel er manglende bunnplugg, som det faktisk er noen som glemmer. Da vil båten ta inn vann og synke kort tid etter sjøsetting. At båten er tett og at slangeklemmer er i orden, er også viktig å kontrollere før sjøsetting, sier Irgens videre.

Statistikk fra Finans Norge viser at det er en økning i utbetalinger for skader på fritidsbåter de siste årene.

– I 2024 ble det utbetalt nesten 793 millioner kroner i skader på fritidsbåter, og det er en ny og trist rekord, sier Irgens.

Utbetalingene er 19 prosent høyere enn i 2023 og mange skader kunne vært unngått med bedre tilsyn og vedlikehold.

Tryg Forsikring har følgende fem råd for dem som skal klargjøre båten for sesongen:

1. Sjekk at bunnpluggen er på plass
Glemt bunnplugg er en av de vanligste årsakene til at båter synker rett etter sjøsetting. Sørg for å sette inn bunnpluggen, og sjekk samtidig at alle gjennomføringer og ventiler under vannlinjen er tette. Husk å kontrollere slangeklemmer og stram til ved behov.

2. Kontroller motor og drivverk
Utfør nøye kontroll og vedlikehold av motoren før sesongen starter. Bytt impeller, kontroller eller skift olje i girkasse eller drev, og sjekk luft-, olje- og drivstoffiltre. Drivverksfeil er en vanlig årsak til havari og dyre forsikringssaker.

3. Undersøk fortøyningstau og fendere
Gamle tau mister styrken raskt på grunn av UV-stråling og saltvann. Skader fra båter som sliter seg eller støter mot brygger, kaier og andre båter øker i omfang. Sørg derfor for å bruke solide tau, sikre knuter og nok fendere.

4. Sjekk batterier og elektrisk system grundig
Elektriske problemer er en hyppig kilde til båtskader og brann. Kontroller syrenivå i batteriene, lad dem opp fullt og sjekk at koblinger er fri for korrosjon. Bytt batterier samlet ved behov.

5. Gå gjennom sikkerhetsutstyret
Brannslukkingsapparater, redningsvester, nødbluss og annet sikkerhetsutstyr bør kontrolleres jevnlig. Sørg for at alt utstyr er helt, oppdatert og tilgjengelig, og erstatt det som er slitt eller utgått på dato.

Del:
Annonse