24. november 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Studenter trenger ikke egen innboforsikring dersom de ikke har endret adresse i folkeregisteret, men en gjennomgang av forsikringsbehovet er på sin plass. (Illustrasjon: Shutterstock)

Forsikring: Tusenvis av studenter kan ta det med ro

Over 300.000 studenter har nylig startet studier ved landets universiteter og høyskoler. Selv om mange av disse flytter på kollektiv, hybel eller leilighet for første gang, trenger de fleste likevel ikke tenke på å en viktig ting: Innboforsikring.
Annonse

– Vi får mange henvendelser nå fra foreldre og studenter som spør om innboforsikringen. Men reglene er enkle, studenter er dekket på foreldrenes innboforsikring hvis de ikke har meldt flytting i Folkeregisteret. De bor altså på midlertidig adresse. Det finnes gråsoner, men de aller fleste studenter kan ta det med ro og bruke mamma eller pappas innboforsikring når de flytter hjemmefra, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Gjelder også ved kjøp av bolig
De aller fleste som flytter hjemmefra for å studere velger å leie, men en økende andel kjøper eget krypinn når de blir student i fremmed by.

Annonse

– Selv da vil de medbragte eiendelene kunne dekkes av foreldrenes innboforsikring, så lenge det oppfattes som en midlertidig adresse. Det er når du etablerer deg fast og permanent utenfor husstanden du vokste opp i, gjerne ved å melde adresseforandring, får fast inntekt og kjøpe bolig, at du trenger egen innboforsikring, sier han.

Mange studenter bor i kollektiv
I de store byene er det et presset leiemarked i sentrum og nær studiestedene. Studenter møter ofte høye leiepriser. Mange velger derfor å gå sammen og leie en større leilighet for å bo i kollektiv. Også disse trenger ikke uroe seg for innboforsikringen.

– I et studentkollektiv kan beboerne ha svært forskjellige forsikringer. Men også her gjelder hovedregelen, som student er det når du endrer din folkeregistrerte adresse du må tegne egen innboforsikring. Men vær oppmerksom på at når det gjelder tyveri bør du oppbevare verdisakene dine på eget rom for å være dekket, sier Brandeggen.

Kan stå på bar bakke
Tall fra SSB viser at 35,8 prosent av 19 til 24-åringer var i høyere utdanning i fjor. Studenter har gjerne enkle behov, og trenger ofte kun innbo, reise- og ulykkesforsikring.

– Det er når ulykken er ute at vi virkelig forstår verdien av å ha forsikring. For studenter er den gjerne et sikkerhetsnett mot å slippe å havne i økonomisk uføre før voksenlivet tar til. Vi har dessverre sett eksempler på studenter som står på bar bakke fordi de ikke hadde forsikring, spesielt ved brann- eller tyveri. Alle bør derfor sjekke sine forsikringer for å være sikker på hvilken dekning man har, anbefaler han.

Del:
Annonse