Det hele startet ved en tilfeldighet. Arne Tonby så en «kar» som drev med droneflyging nede ved veien. Nysgjerrig som han er, tok han kontakt. Det viste seg å være sjefen for Øvre Eiker Energi, Arne Hanto Moen, som testet ut bruk av droner til inspeksjon av ledningsnettet.
– Vi kom i snakk og samtalen gikk fort over på fibernett. Vi har i alle år slitt med dårlige linjer og med stadig mer hjemmekontor og unger som elsker å «game», ble det raskt store begrensninger, sier Arne Tonby.
Etter avtale med Øvre Eiker Fibernett opprettet Arne en gruppe på Facebook for å lodde stemningen om å installere fibernett til de rundt 60 husstander langs denne veien, som er blitt mest kjent for de mange ulykkene etter at bommene kom opp på E134 til Kongsberg.
I tillegg lagde han flygeblader som han delte ut og de som ikke svarte innen fristen fikk en hyggelig telefonisk påminnelse. Resultatet ble at ca. 60 husstander meldte seg på og som i disse dager er i ferd med å få installert fibernettet de lenge har håpet og ventet på. Arne Tonby tok med andre ord på seg hele «salgsjobben» for fiberselskapet.
Infrastrukturen er ferdig
Det aller meste av infrastrukturen til fibernettet langs Gamle Kongsbergvei er nå ferdig. Det gjenstår noen få tilkoblinger til husene, som har fått utdelt trekkerør, men som har måttet legge ned disse selv. Mye av fibernettet er strukket på stolpenettet for å holde kostandene nede. Luftspenn er som kjent langt billigere enn graving.
– Vi er ikke langt unna målet om å få alt ferdig til jul. Prosjektet er et samarbeid mellom beboerne langs Gamleveien, kommunen og NextGentel i tillegg til Øvre Eiker Fibernett. Å satse på fiber i utkantstrøk er ikke billig, men dette er en bestilling fra politikerne i Øvre Eiker om at alle skal ha et tilbud om bredbånd, sier Morten Braarud i Øvre Eiker Energi.
Gode tilbakemeldinger
Ifølge Arne Tonby er tilbakemeldingene så langt udelt positive. For i tillegg til alle husstandene som nå har fått et utvidet fiber- og TV-tilbud, har bedriftene langs veien også fått en bedre hverdag. Det meste går som kjent via Internett i næringslivet og et skikkelig nett er nøkkelen til drift i «utkantstrøk» som dette.
– Vi hadde et 10 MB mobilt bredbånd fra ICE og det hadde vært nok om det bare var et par voksne her i husstanden. Men med to gutter på syv og 11 år som liker å «game» ble det fort stopp. Nå har vi 100/100 linje og mer enn nok kapasitet. I tillegg er det kapasitet nok i nodene som er satt opp til å øke hastigheten til én GB, sier Tonby.
Kobbernettet legges ned
Telenor har som kjent bestemt seg for å legge ned kobbernettet sitt for å satse på ny mobil teknologi. Derfor var det ekstra viktig for de som bor langs denne veien å få et bedre alternativ med god nok kapasitet.
– Vi setter stor pris på slike lokale initiativ. Det har vært effektivt tidligere på bland annet Varlo-bygda og til Hakavik. Uten samarbeid og en viss dugnadsinnsats fra husstandene hadde det ikke vært mulig for et lite selskap som vårt å bygge ut så mye høyhastighets fiber i kommunen, sier Morten Braarud.
En ny verden
Ifølge Arne Tonby har de fått en helt nye verden når det kommer til nett og bruk av data, mobiler, TV og nettbrett. Han kan nå jobbe hjemmefra når det trenges sammen med kone og to unger. Og skulle det blir behov – kan kapasiteten utvides. Det er bare et spørsmål om pris.
FLERE SAKER
Hokksund Byutvalg vil ta en aktiv rolle for lokalsamfunnet
Trafikkulykke på Gamle Kongsbergvei – to skadet
O helga natt – for en julekonsert