21. november 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det er koselig med dyr i juletiden, men noen ting er det viktig å passe på. (Foto: Unsplash)

Ekspertens råd: Slik blir julen trygg for kjæledyret ditt

Forsikringsselskapet If opplever en økning i antallet uhell med kjæledyr inn mot jul. Fet mat, nøtter og julegodteri hører høytiden til, men kan samtidig gi alvorlige skader hos våre firbente familiemedlemmer.
Annonse

Hus og hjem er i disse dager fylt opp med pynt, levende lys, juletre, juleblomster og diverse delikatesser. Noe av dette er harmløst for hunden og katten din – andre ting kan utgjøre stor fare og potensielt være dødelig.

Her er ekspertens råd til hva dyreeierne bør tenke litt ekstra på.

Annonse

Maten du bør holde en snutelengde unna
En god huskeregel er å unngå for mye salt, fet eller krydret julemat.

– Vi ser en liten økning av innrapporterte uhell inn mot jul. Valper og matglade hunder er ekstra utsatt, og før du vet ordet av det har de vært på kjøkkenbenken, middagsbordet eller i søpla. Det gjelder med andre ord å holde et godt øye med både matfatet og dyret, sier Beathe Huus Waagen, produktansvarlig for dyreforsikring i If.

Bein fra kjøtt skal du også være forsiktig med. Dette kan sette seg fast i svelg, spiserør, magesekk eller tarmer, og i verste fall føre til operasjon. Hold også druer, nøtter og gjærbakst-deig utenfor dyrets rekkevidde. Druer og rosiner kan gi nyresvikt, mens nøtter kan gi allergiske reaksjoner. Deig kan svelle og skape gass i magen, og gi oppblåst magesekk. Det kan i verste fall forårsake magedreining hos hund.

Pass også på skåler med sjokolade for en glupsk hund. Sjokolade, spesielt mørk, inneholder teobromin, som kan føre til forgiftning.

Julepynten som kan utgjøre en trussel
Dekorative juleblomster og et grønt, glitrende juletre er å finne i de aller fleste hjem, men husk at flere juleblomster og planter kan være giftige for familiemedlemmet på fire poter. Dette gjelder blant annet amaryllis, svibler, julerose, liljer og julestjerne. Større mengder barnåler fra edelgran kan også skape trøbbel i form av fordøyelsesproblemer.

Det er også lurt å ha kontroll på pynt som julekuler, gavebånd og hyssing hvis dyret ditt er lekent eller jaktglad. Julekuler av plast eller glass kan gå i stykker i leken, mens gavebånd og hyssing kan sette seg fast og skade mage og/eller tarm.

– Hvis et fremmedlegeme havner i mage eller tarm kan det føre til en operasjon, som både er risikofylt og komplisert. Aktiviser heller dyret ditt med skikkelige leker, råder Beathe Huus Waagen.

Pass også på stearinlys og åpen peis i kombinasjon med en viftende hale som lett kan ta fyr.

Ikke nøl med å oppsøke hjelp
Hvis du oppdager eller mistenker at dyret har fått i seg noe den ikke skulle, viser nedsatt allmenntilstand eller oppfører seg annerledes, er det viktig å kontakte en veterinær. Da får du god hjelp til å vurdere situasjonen og oppsøke eventuell behandling i tide.

– Det kan være vanskelig å vite toleransen til dyret sitt, men hvis du oppdager at halve skålen med sjokolade har forsvunnet, deler av julerosen er spist opp eller pinnekjøttrestene i søpla er borte, er det viktig oppsøke hjelp hos en veterinær så fort du kan, avslutter Huus Waagen.

Syv julevettregler
• Unngå for mye salt, fet eller krydret mat.
• Pass på beinrester som kan sette seg fast.
• Hold druer, nøtter og gjærbakst unna dyret – og sjokolade langt unna vofsen.
• Husk at flere juleblomster kan være giftige ved større inntak.
• Pass på levende lys og åpen peis, dette kan skape farlige brannsituasjoner.
• Hold et godt øye med gavepapir, gavebånd og/eller juletrepynten.
• Det er koselig og fint å mate fuglene, men hold meisebollene utenfor rekkevidde for dyret.

Husk at plasten rundt meisebollene heller ikke er bra for fuglene!

Kilde: Forsikringsselskapet If

Del:
Annonse